Crna Gora: Ulazak u ugostiteljske objekte moguć uz jednu od četiri covid-potvrde

0
593
Vlada Crne Gore usvojila je danas nove, strožije epidemiološke mjere za suzbijanje Covid-19

Vlada Crne Gore usvojila je danas nove epidemiološke mjere za suzbijanje koronavirusa. Shodno tim mjerama, od danas do 20. augusta ove godine gosti će u restorane, kafiće, noćne klubove i diskoteke u Crnoj Gori (na otvorenom i u zatvorenom prostoru) ulaziti samo uz najmanje jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne Covid-potvrde.
Prvi dokaz je da je osoba u cijelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine, drugi dokaz je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, treći da je osoba preboljela Covid i da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa, a četvrti dokaz je negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.
Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu. Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede osobu koja će kontrolisati dokaze o vakcinaciji ili negativnim testovima.
Osobama mlađim od 18 godina izuzete su od ovih uslova, osim prilikom njihovog ulaska u diskoteke ili noćne klubove te će u tom slučaju morati ispunjavati jedan od četiri propisana uslova.
Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.
Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne Covid-potvrde odgađaju se do 20. augusta.