U Hrvatskoj od septembra cijene u eurima i kunama, euro zvanična valuta od 2023.

0
782
Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona eura) plaćat će porez na ekstraprofit

U Hrvatskoj će od septembra ove godine sve cijene biti istaknute u eurima i u domaćim kunama, a euro će biti jedina vrijednosna valuta od 1. januara 2023. godine.
Ovo je najavio hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je sa ministrom finansija Zdravkom Marićem u Zagrebu predstavio prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te smjernice za prilagodbu ekonomije u procesu zamjene hrvatske kune eurom. Zakon je zvanično upućen u proces javnog savjetovanja.
Plenković je kazao da je jedan od ključnih razloga zbog kojih Hrvatska uvodi euro postojeća visoka euriziranost hrvatske ekonomije, zbog visokog udjela turista i robne razmjene koji dolaze iz država europodručja, kao i zbog euriziranosti štednje hrvatskih građana.
On je najavio da će u 2022. Vlada RH uputiti oko 70 zakona koji se odnose na uvođenje eura, obzirom da se euro kao zvanična valuta u Hrvatsku uvodi od 1.1.2023. godine te da će euro tada biti jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj.
Plenković je najavio da će se novim zakonom u cilju zaštite potrošača zabraniti neopravdano povećanje cijena. Dodao je da će cijene i cijelu 2023. biti istaknute u kunama i u eurima kako bi građani mogli imati poređenje cijena duži period.
Plenković je pozvao građane RH, koji imaju gotovinu i koji kune drže kod kuće, da ih polože na svoje račune u banke, jer će se ušteđevina u kunama u bankama automatski pretvoriti u eure. Dodao je da neće biti troškova za građane prilikom zamjene kuna u euro te da će se i narednih godina novčanice kuna u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) moći zamijeniti besplatno za euro.