Croatia Airlines od 3. maja leti na liniji Mostar – Zagreb

0
848
Letovi Croatia Airlinesa između Mostara i Zagreba odvijat će se dva puta sedmično

Hrvatski avioprevoznik Croatia Airlines nakon 12 godina pauze ponovo će od 3. maja ove godine letjeti na relaciji Zagreb – Mostar, najavljeno je danas na svečanoj promociji ove avio linije u Mostaru.
Najavljeno je da će se letovi između Mostara i Zagreba odvijati dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom u jutarnjim satima, dok će se iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom navečer.
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je ova linija višestruko značajna za Mostar i Hercegovinu, kako za razvoj turizma tako i za bolju putničku povezanost s evropskim odredištima. Bešlić je najavio i mogućnost uspostave i linije prema Beogradu, rekavši da postoji politička podrška iz Beograda za taj projekt.
Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg kazao je kako je bolja povezanost s evropskim odredištima jedan od prioriteta vlade.
“Uspjeli smo odvojiti dio sredstava iz budžeta za subvencioniranje linija, malo smo pomogli i u infrastrukturi na aerodromu. Sinergija svih nivoa vlasti dala je rezultat, kako uspostavom linija za Njemačku preko Eurowingsa, tako i ove redovne linije za Zagreb”, izjavio je Herceg.
Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, naglasio je važnost otvaranja novih linija za razvoj turizma u HNK koji bilježi stalni porast.
Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je istakao da ova linija svjedoči jedan dobar poslovni uspjeh koji će imati dalekosežnu korist u turističkoj i ekonomskoj promociji Mostara i Zagreba. Bandić je najavio svoj sljedeći dolazak u Mostar 3. maja prvim letom na liniji koja će povezivati ove gradove.
Jasmin Bajić, predsjednik uprave Croatia Airlinesa, najavio je da su u prodaju puštene karte za ovu liniju po subvencioniranim cijenama od 89 eura. Dodao je da će ova linija saobraćati tokom čitave godine.
Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić rekao je da je kontinuirani cilj ovog ministarstva sudjelovati u razvoju zrakoplovne infrastrukture FBiH kroz direktna ulaganja u značajne infrastrukturne projekte, a ujedno s tim pomoći uspostavljanje novih avio linija. Naglasio je kao je povezivanje Mostara i Zagreba aviolinijom veoma značajno jer se radi o jednom od najprometnijih čvorišta u ovome dijelu Evrope.
Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je ovo veliki dan za Mostar ali i pokazatelj da Hrvatska sa BiH želi razvijati kvalitetne i dobronamjerne odnose.