Croatia osiguranje u BiH kupilo Central osiguranje i Testing Grupu

0
1880
Croatia osiguranje akvizicijom Central osiguranja želi preuzeti lidersku poziciju u BiH

U sjedištu Croatia osiguranja u Zagrebu danas su potpisani Ugovori o kupovini 100 posto udjela u Central osiguranju d.d. Sarajevo i Testing Grupi u Bosni i Hercegovini.
U saopćenju koje je Croatia osiguranje objavila na web stranici Zagrebačke berze (vidjeti ovdje) navodi se da će ugovori o kupoprodaji steći valjanost nakon prikupljenih odobrenja nadležnih regulatornih tijela.
“Ovom akvizicijom Croatia osiguranje Grupa jača svoju poziciju regionalnog lidera preuzimajući prvenstvo i na bosanskohercegovačkom tržištu. Naše poslovanje dobiva još širu teritorijalnu pokrivenost prodajnim mjestima u cijeloj FBiH, ali i najveću mrežu stanica za tehnički pregled te postaje lider u broju tehničkih pregleda, homologacija i ispitivanja vozila. Ukupan tržišni udio Croatia osiguranja u FBiH će se gotovo udvostručiti, a sinergije s matičnim društvom donose odlične predispozicije za daljnji rast”, izjavio je Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.
Croatia osiguranje u BiH (sa sjedištem u Mostaru, odnosno Ljubuškom) će preuzimanjem Central osiguranja i Testing Grupe povećati ukupan tržišni udio na 13 posto te postati tržišni lider, uz snažan potencijal za daljnji rast na bosanskohercegovačkom tržištu.
Croatia osiguranje BiH je u 2017. godini ostvarilo 25 miliona eura premije osiguranja uz tržišni udio 7 posto, dok je Central osiguranje lani završilo s ostvarenom premijom od 14 miliona eura i tržišnim udjelom 4 posto, uz nastavak trenda rasta tržišnog udjela i u 2018. godini u oba osiguravajuća društva.
U saopćenju se takođe navodi da Testing Grupa godišnje obavi oko 113.000 tehničkih pregleda, a 2017. godinu zaključila je sa 6,1 milion eura prihoda i 16 posto tržišnog udjela u tehničkim pregledima na području Federacije BiH.
Kupovina Central osiguranja d.d. Sarajevo (počelo sa radom u julu 2016. godine, na čelu s bivšim generalnim i izvršnim direktorom Croatia osiguranja – Markotićem i Zadrom, a koji su nešto kasnije napustili i Central osiguranje) od strane Croatia osiguranja, za poznavaoce prilika na tržištu osiguranja nije nikakvo iznenađenje, jer je Croatia u vlasništvu Adrisa stabilna a Central osiguranje je, čini se ipak, doseglo vrhunac svoga poslovanja.
U takvim okolnostima može se reći da je ova akvizicija bila očekivana, budući da se već izvjesnoi vrijeme na tržištu BiH događaju preuzimanja od strane velikih igrača kupovinom manjih osiguravajućih kuća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here