Croatia osiguranje u BiH kupilo Central osiguranje i Testing Grupu

0
2131
Croatia osiguranje akvizicijom Central osiguranja želi preuzeti lidersku poziciju u BiH

U sjedištu Croatia osiguranja u Zagrebu danas su potpisani Ugovori o kupovini 100 posto udjela u Central osiguranju d.d. Sarajevo i Testing Grupi u Bosni i Hercegovini.
U saopćenju koje je Croatia osiguranje objavila na web stranici Zagrebačke berze (vidjeti ovdje) navodi se da će ugovori o kupoprodaji steći valjanost nakon prikupljenih odobrenja nadležnih regulatornih tijela.
“Ovom akvizicijom Croatia osiguranje Grupa jača svoju poziciju regionalnog lidera preuzimajući prvenstvo i na bosanskohercegovačkom tržištu. Naše poslovanje dobiva još širu teritorijalnu pokrivenost prodajnim mjestima u cijeloj FBiH, ali i najveću mrežu stanica za tehnički pregled te postaje lider u broju tehničkih pregleda, homologacija i ispitivanja vozila. Ukupan tržišni udio Croatia osiguranja u FBiH će se gotovo udvostručiti, a sinergije s matičnim društvom donose odlične predispozicije za daljnji rast”, izjavio je Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.
Croatia osiguranje u BiH (sa sjedištem u Mostaru, odnosno Ljubuškom) će preuzimanjem Central osiguranja i Testing Grupe povećati ukupan tržišni udio na 13 posto te postati tržišni lider, uz snažan potencijal za daljnji rast na bosanskohercegovačkom tržištu.
Croatia osiguranje BiH je u 2017. godini ostvarilo 25 miliona eura premije osiguranja uz tržišni udio 7 posto, dok je Central osiguranje lani završilo s ostvarenom premijom od 14 miliona eura i tržišnim udjelom 4 posto, uz nastavak trenda rasta tržišnog udjela i u 2018. godini u oba osiguravajuća društva.
U saopćenju se takođe navodi da Testing Grupa godišnje obavi oko 113.000 tehničkih pregleda, a 2017. godinu zaključila je sa 6,1 milion eura prihoda i 16 posto tržišnog udjela u tehničkim pregledima na području Federacije BiH.
Kupovina Central osiguranja d.d. Sarajevo (počelo sa radom u julu 2016. godine, na čelu s bivšim generalnim i izvršnim direktorom Croatia osiguranja – Markotićem i Zadrom, a koji su nešto kasnije napustili i Central osiguranje) od strane Croatia osiguranja, za poznavaoce prilika na tržištu osiguranja nije nikakvo iznenađenje, jer je Croatia u vlasništvu Adrisa stabilna a Central osiguranje je, čini se ipak, doseglo vrhunac svoga poslovanja.
U takvim okolnostima može se reći da je ova akvizicija bila očekivana, budući da se već izvjesnoi vrijeme na tržištu BiH događaju preuzimanja od strane velikih igrača kupovinom manjih osiguravajućih kuća.