Deceuninck otvorio novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri

0
221
Josip Klasić, Nicolaas Buyck i Bruno Humblet u obilasku Deceuninck pogona u Donjoj Bistri

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, otvorio je novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri, ujedno najveću tvornicu za laminaciju PVC profila u ovom dijelu Evrope, a investicija je vrijedna gotovo 7 miliona eura.
Ovime je Deceuninck, koji je do sada poslovao na tri odvojene lokacije u Hrvatskoj, na jednom mjestu objedinio sve poslovne procese, od skladišta i proizvodnje, do uprave i administracije.
Uz upravu i zaposlenike Deceunincka Hrvatska, svečanom otvorenju prisustvovao je i ambasador Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, Nicolaas Buyck koji je istaknuo kako je ova velika investicija belgijske kompanije u Hrvatskoj dodatna potvrda snažnih veza Hrvatske i Belgije i u području ekonomije.
“Deceuninck je u svojih više od 80 godina poslovanja izrastao u globalno prisutnog proizvođača. Uz evropsko tržište na kojem ostvarujemo polovicu prihoda, prisutni smo i na tržištu SAD-a i Kanade već gotovo 30 godina, a značajno tržište je i Turska koja je i hub za izvoz na istočno tržište, ali i Južnu Ameriku. Pokretanje poslovanja u Hrvatskoj prije 20 godina bila je iznimna poslovna odluka i danas se iz Zagreba opskrbljuju naši partneri u regiji te Italiji. Otvaranje novog pogona, objedinjavanje svih poslovnih procesa, najmodernija oprema i iskustvo naših djelatnika omogućit će daljnji rast ovog, za nas važnog tržišta”, istaknuo je Bruno Humblet, izvršni direktor Deceuninck grupe.
Deceuninck svake godine u svojim proizvodnim pogonima aplicira više od 8 miliona metara folije na PVC profile koji se izvoze na tržište diljem Evrope.
“Naša nova tvornica u Donjoj Bistri koja se prostire na čak 17.000 m2, omogućit će daljnje povećanje kapaciteta na 11 proizvodnih linija, veću efikasnost, ali i bržu i kvalitetniju isporuku prema više od 500 partnera u Evropi. Povećanje proizvodnih kapaciteta podrazumijeva i potrebu za dodatnim zapošljavanjem. Trenutno u Hrvatskoj zapošljavamo 160 djelatnika, a plan je do kraja godine otvoriti dodatnih 40 radnih mjesta“, rekao je Josip Klasić, direktor Deceunincka za regiju.
Pored kvalitete svojih proizvoda, moderan i inovativan dizajn, u Deceunincku posebnu pažnju posvećuju i zaštiti okoliša i održivom poslovanju. Stoga je nova tvornica izgrađena u skladu s najmodernijim zahtjevima u pogledu održivosti pa su tako ugrađeni najsuvremeniji materijali i uređaji koji štede energiju i ne zagađuju okoliš zbog čega je dobila A+ energetski certifikat. Dodatno, u planu je izgradnja vlastite solarne elektrane na proizvodnoj hali.
Počeci Deceunincka sežu u 1937. godinu kada je Benari Deceuninck pokrenuo proizvodnju gumba, kopči za remenje te raznih proizvoda od plastičnih folija. Danas je Decuninck među tri najveća svjetska proizvođača PVC profila prozora i vrata te vrhunskih podnih obloga. Sjedište firme je u Belgiji, a Deceuninck proizvodi u 17 zemalja te svoje proizvode isporučuje u 90 zemalja svijeta. Ukupno u svijetu zapošljava čak 3.709 ljudi. Na nivou Grupe, Deceuninck je u 2022. ostvario ukupno 974,1 miliona eura prihoda.
Hrvatska podružnica firme Deceuninck otvorena je 2004. godine te iduće godine obilježava 20 godina uspješnog poslovanja.