Delić: KS će refundirati Vijeću ministara BiH 880.000 KM prihoda od viza, olakšajte dolazak turista

0
416
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Obzirom da je jedan od argumenta Vijeća ministara BiH vezano za ukidanje viza turistima s područja Kraljevine Velike Britanije, Irske i Kraljevine Saudijske Arabije i to da će država ostati uskraćena za oko 880.000 KM sredstava koje donose vize i takse, Vlada Kantona Sarajevo spremna je nadoknaditi ove prihode državi.
“Mišljenja smo da su ovo neznatna sredstva u odnosu na prihode koje očekujemo dolaskom ove grupe turista, kao i negativne efekte ukoliko ne dođe do usvajnja ove odluke. Uvjereni smo da će nam se ova sredstva ukidanjem viza višestruko vratiti i biti katalizator oporavka našeg turističkog sektora direktno, ali i indirektno svih djelatnosti povezanih s turizmom”, istakao je ministar privrede KS, Adnan Delić.
Osim toga, kao drugi argument za neusvajanje ove odluke, navodi se sigurnosni aspekt vezan za dolazak ovih turista u našu zemlju. Međutim, činjenica je da su oni poželjan profil ‘sigurnih’ turista u svim evropskim metropolama jer su dobri potrošači i nisu sigurnosna prijetnja jer saudijske vlasti kroz mehanizam izlazne vize sprječavaju izlazak iz zemlje svojim ‘problematičnim’ državljanimana
“Shodno navedenom, pozivamo Vijeće ministara BiH da na današnjoj sjednici usvoji Odluku o izmjenama i dopunama odluke o vizama jer smatramo da je to, u ovom trenutku, najbolji način da pomognemo i na koncu spasimo privredu Bosne i Hercegovine”, kazao je ministar Delić, te dodao da ukoliko odluka ne bude usvojena, štete koje će nastupiti bit će milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor.