Delić: U 2022. ulazimo sa 34 start-up kompanije i 120 novih radnih mjesta u KS

0
220
Delić: Opredjeljeni smo za podršku razvoju ženskog poduzetništva

U Kantonu Sarajevo danas su uručeni ugovori vlasnicima i osnivačima novih poslovnih subjekata koji su osnovani uz poticaj Ministarstva privrede KS, po programu ‘Podrška mladima za pokretanje start-up poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo’.
Osim uručivanja ugovora novim, mladim poduzetnicima, ministar privrede KS Adanan Delić je danas potpisao i ugovore s predstavncima IT kompanija koje su po osnovu drugog javnog poziva ‘Poticaj za unapređenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja’ ostvarili pravo na poticajna grant sredstva u svrhu edukacije i zapošljavanja u oblasti IT industrije.
Govoreći o poticajima mladima koji su u proteklom mjesecu osnovali poslovne subjekte, ministar Delić je kazao da Kanton Sarajevo ima 34 nova poslovna subjekta. Naglasio je da su to različite djelatnosti: od advokatskih kancelarija, stomatoloških ordinacija, IT kompanija do ugostiteljskih i drugih uslužnih djelatnosti.
“Posebno mi je drago da je 17 od 34 novoosnovanih poslovnih subjekata u vlasništvu žena. Opredjeljeni smo za podršku razvoju ženskog poduzetništva i ovo nam je signal da trebamo raditi na strategijama podrške razvoju i osnaživanju ženskog poduzetništva”, rekao je ministar Delić.
Potcrtao je da u 2022. godinu ulazimo sa 34 novoosnovane kompanije i 120 novih radnih mjesta.
“Prema prvim informacijama, ove godine smo imali najveći odziv na javne pozive za Program razvoja male privrede. Možemo reći da je uspješno proveden, s obzirom da smo realizovali skoro 90 posto namjenskih sredstava koja su predviđena za 11 programa. Ponovili smo neke pozive, između ostalih, i poticaj za zapošljavanje u IT kompanijama, tako da sada imamo ukupno 73 nova radna mjesta koja će se otvoriti u 13 IT kompanija, koje su prošle javne pozive. Kad uzmemo u obzir i program za osnivanje start-up poslovnih subjekata, u novu godinu ulazimo bogatiji za najmanje 120 novih radnih mjesta i zbog toga smo posebno ponosni”, istakao je ministar Delić.

Uručeni ugovori vlasnicima novih poslovnih subjekata koji su osnovani uz poticaj Ministarstva privrede KS

Prema njegovim riječima, cilj je zadržati mlade u BiH, ali raditi na unapređenju programa razovaj male privrede, s posebnim fokusom na program podrške mladima u osnivanju start-up poslovnih subjekata i programa koji će poticati razvoj strateških grana privrede. Tim povodom, ministar je najavio i digitalizaciju i osavremenjivanje javnih poziva iz resora privrede, a sve s ciljem što kvalitenije podrške privrednicima s područja KS.
Ministarstvo privrede KS od 2016. godine provodi mjere razvoja male privrede u skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede Kantona Sarajevo. Kada je riječ o 2021. godini, Vlada KS je na prijedlog Ministarstva privrede usvojila Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu s iznosom planiranih poticajnih sredstava od 8,49 miliona KM, a koji uključuje 11 pojedinačnih programa.