Delić: Uskoro realizacija Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima

0
198
Federalni ministar Delić razgovarao je sa predstavnicima delegacije Evropske unije

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s predstavnicima Delegacije EU kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima, programa podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize koji se, kroz tekući transfer, doznačava drugim nivoima vlasti i fondovima.
Transfer za podršku u oblasti socijalne politike vrijedan je kupno 64.534.646 KM, a bit će raspoređen shodno Programu utroška sredstava najugroženijim domaćinstvima na području Federacije BiH.
Kako je ministar Delić istakao tokom sastanka, sredstva su doznačena Ministarstvu finansija FBiH, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pripremilo je Program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Federacije.
“Važno je naglasiti da je potpisivanje sporazuma o saradnji na realiziranju mjera podrške između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i Federalnog ministarstva osnovni preduslov za raspodjelu sredstva s pozicije ovog tekućeg transfera, kao i za provedbu svih drugih neophodnih aktivnosti vezanih za provedbu navedenih mjera podrške siromašnim domaćinstvima”, pojasnio je ministar.
Gianluca Vannini, šef odjela društvenog razvoja i civilnog društva Delegacije EU u BiH istakao je opredjeljenje EU da doprinese realizaciji ovog Programa podrške.
“Naš cilj je da se ovaj Program realizuje najefikasnije moguće i da pomoć stigne doista do onih najugroženijih, onih koji, kako se to kaže, spajaju kraj s krajem”, kazao je Gianluca Vaninni.
Osim o realizaciji ovog Programa podrške, ministar Delić i predstavnici DEU razgovarali su i o prioritetnim projektima i aktivnostima Ministarstva za rad i socijalnu politiku u tekućem mandatu, a kao fokus za taj period ministar je istakao izradu socijalnih karata i daljnju digitalizaciju baze korisnika socijalnih usluga Ministarstva.