Demo Day 2.0: 400 hiljada maraka za mlade koji pokreću biznis u BiH

0
1009
Jedanaest timova mladih sa inovativnim poslovnim idejama dobilo je pristup investiciji za pokretanje biznisa

Demo Day 2.0 je nesvakidašnji događajna kojem je Fondacija Mozaik okupila 11 mladih poduzetnih timova iz cijele BiH u Meeting Point-ukako bi u samo tri minute prezentirali (engl. pitch) svoju društveno odgovornu ideju za biznis.
Na veliko iznenađenje, svi timovi su uspjeli ubijediti investicionu komisiju da su njihove ideje spremne za tržište, tako da jesvih 11 timova dobilo investiciju u iznosu do 15.000 KM za registraciju i pokretanje biznisa, kao i dodatnu mentorsku podršku od 20.000 KM.
“Da ste me prije par mjeseci pitali da li sam uopšte čula za ovakav događaj, rekla bih da nisam i da to ne postoji u BiH, a danas sam tu stajala ispred komisije i publike, boreći se za investiciju i dalji razvoj mog biznisa. Presretna sam što sam s mojim timom to i ostvarila i ovo je zaista ogroman ‘vjetar u leđa’ i dokaz da su se naš trud, nepokolebljivost i optimizam i isplatili“,rekla je Hatidža iz Soft Hug tima koji proizvodi aromatične jastuke za djecu.
Njen tim je predstavio jednu od 11 poduzetničkih ideja koje su danas prezentovane, a iz Mozaika naglašavaju da su posebno ponosni na raznolikost društveno odgovornih ideja koje su mladi razvijali. Vladimir Marić, direktor Mozaikovog Inkubatora društvenih biznisa, naglasio je da je današnji događaj i za Inkubator posebno važan.
“Kroz njihove pitcheve i spremnost za dalji razvoj biznisa najbolje se vide i rezultati našeg rada – konstantne profesionalne mentorske podrške koju im pružamo u Inkubatoru”, rekao je Marić.
Publika je, pored prilike da svjedoče investiranju u ideje mladih, glasala za najbolju ideju iz njihove perspektive – izabrali su tim: Autoservis ‘As’ iz Kladnja. Ostalih 10 timova koji su dobili sredstva su: Urbani krovovi iz Banjaluke, Zorya iz Sarajeva, Greens iz Sarajeva, Full marketing iz Travnika, Vortex Travel iz Mostara, Axis iz Tešnja, Igraonica Bubamara iz Vlasenice, Eko Boss iz Zvornika, Eko s juga iz Mostara i Soft Hugs aromatični jastuci iz Breze.
Današnjih 11 mladih poduzetnika je zasigurno inspirisalo mnoge mlade ljude u sali da se odvaže i pokušaju provesti i svoju poslovnu ideju u djelo. Njih je Mozaik pozvao da se prijave u tek pokrenutu online/offline zajednicuza aktivizam i poduzetništvo – LONAC.pro. Ova jedinstvena zajednica na internetu im pruža priliku da dobiju besplatno mentorstvo, grantove za svoje projekte, investicije za testiranje svojih prototipa i registraciju društvenih biznisa. Za investicije i mentorsku podršku osiguran je fond od oko 400.000 KM.