Olip-Bosna otvorila pogon u Donjem Vakufu

0
2034
U novom pogonu Olip-Bosne u Donjem Vakufu posao dobilo oko 200 radnika

Travničko preduzeće Olip-Bosna danas je otvorilo pogone za proizvodnju obuće u Donjem Vakufu, a posao je dobilo oko 200 radnika.
Simboličnim presjecanjem vrpce novi pogon u Donjem Vakufu preduzeća Olip-Bosna zvanično su pustili u rad predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosansog kantona Tahir Lendo i načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić.
“Zbog novih poslovnih ugovora javila se potreba za stavljanje u funkciju novih proizvodnih pogona, a za Donji Vakuf smo se odlučili zbog blizine naše kompanije u Travniku, i velikog broja nezaposlenih”, kazao je Šaćir Hodžić, direktor kompanije Olip-Bosna.
Hodžić je istakao da je u ovu, inicijalnu fazu projekta uloženo 1,6 miliona KM, te da će do kraja njegove realizacije biti investirano još oko pola miliona KM.
“Narednih 15-20 dana kompletna investicija bit će završena, mašine pristižu, tako da će po završetku cijelog projekta ovaj pogon imati oko 350 radnika”, dodao je Hodžić.
Trenutna proizvodnja u pogonima preduzeća Olip-Bosna je oko 6.000 pari obuće dnevno, a otvaranjem novog pogona (na prostoru od 3.860 metara kvadratnih), stvoreni su uslovi za povećanje kapaciteta za 1.500 pari obuće tako da bi ukupna dnevna proizvodnja dostigla oko 7,5 hiljada pari obuće.
Prema riječima direktora Hodžića, skoro sva proizvedena roba ide na inostrano tržište, dok se samo manji dio plasira na domaće tržište.
Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić je pozdravio otvaranje pogona kompanije Olip-Bosna, naročito sa aspekta zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta.