Mostarski dani Orisa predstavili najbolje od svjetske arhitekture

0
919
Mostarski dani Orisa okupili u Mostaru više od 500 učesnika i učesnica iz cijelog regiona

Sve što radite, radite za ljude. Zbog toga morate konstantno istraživati kako vaši projekti utiču za zajednice u kojima ste radili nakon pet, deset ili petnaest godina, istakao je na svom predavanju na Mostarskim danima Orisa, Tarald Lundenvall, partner u svjetski poznatom arhitektonskom birou Snøhetta.
Premijerno bh. izdanje simpozija o arhitekturi i prostoru okupilo je ovog vikenda u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru više od 500 učesnika i učesnica iz cijelog regiona koji su imali priliku slušati predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i inostranih arhitekata.
Simpozij će se završiti danas posjetom porodičnom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award.
Osim ovog projekta, osnivači zagrebačkog arhitektonskog studia 2 Arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, predstavili su i druge nagrađivane radove među kojima se posebno ističe vinarija u Radovancima kod Požega za koju su osvojili ‘American Architecture Prize’.
“U našem poslu iznimno je važno da ostane dosljedni i principijelni. Ipak, ne zaboravite da je međusobno poštovanje investitora i arhitekte krucijalno je za uspjeh svakog projekta“, naveli su Ćurković i Zidarić te pozvali arhitekte da uvijek traže svrhu u onom što rade.
Turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin, održao je inspirativno predavanje o temi ‘Complicity od simple’.
“Glavno pitanje koje svaki arhitekta treba postaviti sebi prije početka rada je kakav problem treba da se riješi i kako integrisati ljude u ono sto se gradi. Razmišljajući na taj način, dolazi se do kvalitetnih projekata“, rekao je Tümertekin te na primjerima iz prakse pokazao sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i savremenog projektovanja.
“Razmjena znanja, mišljenja i iskustava je odličan put ka tome da napredujemo kao pojedinci i kao struka. Zbog toga je veoma značajno što je projekat Mostarskih dana Orisa pokrenut i nadam se da će nastaviti svoj život i u budućnosti“, kazao je predavač, njemački arhitekt bh. porijekla, Alen Jašarević.
Mostarske dane Orisa koji su prvog dana sadržavali i panel diskusiju ‘Arhitektura kao društveno odgovorna praksa’ te interaktivni program za djecu i omladinu ‘Arhitektura, prostor, dizajn’, zajednički organizuju Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuća arhitekture iz Zagreba.
Održavanje projekta podržali su zlatni sponzor Alukönigstahl BiH, veliki sponzori ACO Grupa i ZANAT te mali sponzori Nil d.o.o., BBR Adria, Knauf, Ytong BiH, Walter BIM Solutions i Katmar. Partneri projekta su Agencija lokalne demokratije Mostar, Fargfabriken, Asocijacija arhitekata u BiH, HDHSK, ARS STUDIO R, Normal arhitektura, City Group i BIM Alijansa.