Veleprodajna cijena prirodna gasa u FBiH skuplja za 21,7 posto

0
199
Usvajanje inicijative Vlade FBiH doprinijelo bi ublažavanju posljedica rasta cijena gasa na građane

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici dala saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.4.2022. godine.
Veleprodajna cijena sada iznosi 809 KM/1000 Sm3, odnosno 0,809 KM/Sm3 (t=15°C, p=1,01325 bar, važeći uslovi za BiH), donja toplotna vrijednost prirodnog gasa (Hd=34.075,60 kJ/Sm3). U cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na pres-konferenciji potvrdio je da je Vlada FBiH na zahtjev Energoinvesta d.d. Sarajevo donijela odluku o povećanju veleprodajne cijene prirodnog gasa u BiH za 21,7 posto.
“Tome je prethodila i saglasnost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prema Federalnom ministarstvu trgovine, koji je i službeni oglašivač ove odluke. Došlo je do povećanja cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu kao jedinom snabdijevaču u Federaciji”, kazao je ministar Džindić
Podsjetio je da Energoinvest ima ugovorni odnos sa Gaspromom i da je došlo do povećanja cijene od Gasproma prema Energoinvestu kao jedinom snabdjevaču u Federaciji BiH za iznos od 21,7 posto.
Naglasio je da je Vlada FBiH u prethodnom periodu imala subvencije za plin, te je subvencionirala dvije trećine.
“Pratit ćemo naredna tri mjeseca, koliko će ova cijena gasa biti fiksna. Bude li pomjeranja, Vlada FBiH će se uključiti, napraviti neki model, ali nakon tri mjeseca”, poručio je ministar.
Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da je povećanje cijene gasa očekivano s obzirom na sva povećanja proteklih mjeseci, te je podsjetila da se na osnovu postojećeg dugogodišnjeg ugovora određuje kvartalna cijena gasa.
“Analizirali smo ovu cijenu s prethodnim godinama i zaključili smo da ona nije toliko enormna. Podsjetili smo da je 2008. godine cijena bila veća nego je danas, kao i 2010., 2011., 2012. pa i 2014. i 2015. godine”, kazala je Hadžialjević.
U periodu pandemije koronavirusa došlo je do značajnog smanjenja cijene gasa jer se nafta, naftni derivati i gas nisu trošili u očekivanim količinama, dok je cijena nafte u zadnja tri mjeseca povećana za 44 posto.
Ove cijene gasa, koje se odnose na distributere, će važiti tri mjeseca, a sva povećanja i pomjeranja nafte i ono što utiče na cijenu neće imati efekta naredna tri mjeseca, dok se naredna cijena očekuje 1. jula, zaključila je Hadžialjević.