Devet istaknutih naučnika i istraživača dobitnici ovogodišnjih federalnih nagrada za nauku

0
142
Sjednica Vlade Federacije BiH (Foto: Arhiv)

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu. Nagrade se dodjeljuju za značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, proširenje naučnih spoznaja i iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači.
Federalne nagrade za nauku za 2023. godinu dodjeljuju se za devet naučnika, a u skladu sa prijedlogom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje je provelo konkursnu proceduru, selekciju, ocjenjivanje i rangiranje.
Ovogodišnja nagrada za životno djelo pripada acc. prof. dr. sc. Enesu Kariću (naučna oblast Humanističke nauke). Godišnja nagrada za nauku dodjeljuje se prof. dr. sc. Zlatanu Zvizdiću (naučna oblast Biomedicina i zdravstvo), prof. dr. sc. Daliboru Ballianu (naučna oblast Biotehničke nauke), acc. prof. dr. sc. Dejanu Miloševiću (naučna oblast Prirodne nauke), zatim naučnoj savjetnici dr. sc. Ramizi Smajić (naučna oblast Humanističke nauke), te prof. dr. sc. Nermini Zaimović-Uzunović (naučna oblast Tehničke nauke).
Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke pripada prof. dr. sc. Samiru Lemešu (naučna oblast Tehničke nauke). Godišnja nagrada za mlade istraživače dodjeljuje se Sijani Demirović (naučna oblast Biomedicina i zdravstvo) i doc. dr. sc. Mariji Banožić (naučna oblast Biotehničke nauke).
Nagrade se sastoje od novčanog iznosa i povelje, a sredstva će se isplatiti iz Transfera za razvoj institucija nauke i podsticaj NIR od značaja za Federaciju BiH utvrđenog u Budžetu FBiH za ovu godinu. Novčani iznos za nagradu za životno djelo je 10.000 KM, za nagradu za nauku 5.000 KM, zatim za godišnju nagradu za mlade istraživače 3.000 KM, te za godišnju nagradu za popularizaciju i promociju nauke 2.000 KM.