Direktan plasman na tržište Njemačke i Francuske prilika za malinare iz BiH

0
229
Na prezentaciji je rečeno da je njemačko i francusko tržište jagodičastog i bobičastog voća veliko i u porastu

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je održana prezentacija ‘Tržišni segmenti i kanali prodaje zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske’.
Događaj je organiziran u suradnji sa Swiss Import Promotion Program-om, a s ciljem da se izvoznicima maline omogući upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima kao i da se približe tržišni segmenti i kanali prodaje svježe i zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske.
Ova prezentacija je razultat istraživanja koje je VTK BiH provela krajem 2020. godine među izvoznicima bobičastog i jagodičastog voća za potrebama usluga promocije izvoza. To istraživanje je pokazalo da firme imaju najveći interes za njemačkim i francuskim tržištem.
U prezentaciji je kazano kako je njemačko i francusko tržište svježeg jagodičastog i bobičastog voća jako veliko i u konstantnom porastu, te da su tu velike prilike za bh. izvoznike. Kada se govorilo o zamrznutom jagodičastom i bobičastom voću ono što je istaknuto je da je to tržište stabilno i veliko. Naime, EU uvozi oko 71% svjetskih potreba, dok je Njemačka najveći svjetski uvoznik, a Francuska se nalazi na trećem mjestu. Njemačka većinu svojih potreba (oko 53%) podmiruje iz Srbije dok iz Bosne i Hercegovine uvozi samo oko 4%.
Francuska također uveze većinu svojih potreba iz Srbije (oko 48%) dok iz BiH uveze samo oko 4%. Inače, Bosna i Hercegovina oko 47% svog izvoza ostvari u Srbiju i kazano je kako je možda tu prilika za bh. izvoznike malina kako bi svoje proizvode izvezli direktno na tržište Njemačke ili Francuske, a vidljivo je da su mogućnosti velike.
Iz tog razloga Komora BiH je prisutnima identificirala listu potencijalnih kupaca na navedenim tržištima svježe i zamrznute maline. Lista je napravljena pomoću komorske usluge pronalaženja kupaca pomoću D&B Hoovers database koja je ujedno i predstavljena izvoznicima malina na samom događaju. Prezentaciji je prisustvovalo preko 25 predstavnika tog privrednog sektora.