Direktnim letom za Sarajevo, Qatar Airways otvorio i četvrti ulaz u Istočnoj Evropi

Putnici iz cijelog svijeta sada će mnogo lakše moći uvrstiti Sarajevo u turistički ili poslovni plan putovanja

0
1540
Na pres-konferenciji u Sarajevu, generalni direktor Qatar Airwaysa istakao posvećenost kompanije u osnaživanju turizma u BiH

Qatar Airways, jedna od najvećih i najrenomiranijih aviokompanija u svijetu, od jučer i zvanično leti na liniji Sarajevo – Doha. Time je glavni grad Bosne i Hercegovine, nakon uspostavljanja tri direktne avio linije prema glavnim gradovima u Istočnoj Evropi, uvršteno u globalnu mrežu letova Qatar Airways-a kao četvrta destinacija.
Tim povodom danas je na pres-konferenciji u Sarajevu izvršni direktor kompanije Qatar Airways Akbar Al Baker govorio o brzoj ekspanziji mreže globalnih linija Qatar Airways-a. Također, istakao je posvećenost kompanije u osnaživanju turizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
“Veoma smo uzbuđeni zbog uspostavljanja direktne linije za Sarajevo. Kako naša aviokompanija nastavlja sa širenjem svoje globalne mreže, odlučili smo uključiti ovaj evropski skriveni dragulj u našu mapu ruta. Qatar Airways je posvećen pružanju podrške turizmu, kako u glavnom, tako i u obližnjim gradovima BiH, dovodeći putnike širom svijeta sa više od 150 svjetskih destinacija. Također smo ponosni što možemo uslužiti lokalne putnike iz Sarajeva, nudeći im beskonačne mogućnosti unutar Qatar Airways mreže, u povezivanju sa omiljenim poslovnim i turističkim putovanjima širom svijeta”, izjavio je Al Baker.
Ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović istakao je da je dolazak najbolje aviokompanije na svijetu u BiH sjajna vijest za stanovnike obje zemlje.
“Dobar prevoz je osnova za razvoj modernog turizma, ali i poslovanja. Sretni smo što je Qatar Airways posvećen osnaživanju turizma u našoj državi. Stoga, moramo jačati ovo partnerstvo zbog obostranog interesa i iskoristiti priliku za razvoj koja nam je pružena”, izjavio je ambasador Sadović, dodajući da će direktna linija između Sarajeva i Dohe olakšati saradnju između ove dvije zemlje, u sferama nauke, edukacije, kulture i sporta.
Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković je istakao da je uspostavljanje avio linije Sarajevo – Doha veliko dostignuće, ne samo za aerodrom, nego i za Sarajevo, ali i cijelu BiH.
“Naši državljani koji su zaposleni u Kataru sada imaju direktnu liniju, a svi ostali putnici u mogućnosti su letjeti na bilo koju destinaciju na svijetu, sa samo jednim presjedanjem u Dohi. Putnici iz cijelog svijeta mnogo će lakše moći uvrstiti Sarajevo u turistički ili poslovni plan putovanja“, rekao je Kajmaković.
Qatar Airways, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u historiji avijacije, nastavit će širiti svoju globalnu mrežu u 2017. i 2018. godini, planirajući letove za Kanberu, Australiju, Čiang Mai, Tajland, Kardif, Veliku Britaniju, itd.
Danas u svojoj dvadesetoj godini postojanja, Qatar Airways ima modernu flotu sa preko 200 aviona koji lete na poslovne i turističke destinacije na svih šest kontinenata.

Doha – Sarajevo raspored letova:

Utorak, Srijeda, Petak
Doha (DOH) – Sarajevo (SJJ) QR293 polazak: 07:00 dolazak: 11:00
Sarajevo (SJJ) – Doha (DOH) QR294 polazak: 12:00 dolazak: 19:20
Nedjelja
Doha (DOH) – Sarajevo (SJJ) QR293 polazak: 06:25 dolazak: 10:25
Sarajevo (SJJ) – Doha (DOH) QR294 polazak: 11:25 dolazak: 18:45