Sarajevska Hagada upisana u UNESCO/Međunarodni registar Pamćenje svijeta

0
1846
Sarajevska Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije

Odlukom generalne direktorice UNESCO Irine Bokove Sarajevska Hagada upisana je u UNESCO/Međunarodni registar Pamćenje svijeta (Memory of the World).
Na preporuku Međunarodnog savjetodavnog komiteta za UNESCO-v program Pamćenje svijeta, u ciklusu 2016-2017. godina, u Registar je upisano novih 78 dobara dokumentarne baštine, od kojih je jedno i Sarajevska Hagada, kao prvo takvo dobro iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
Sarajevska Hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. To je rukopis napisan na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija i spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. Sarajevska Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. Hagadu je 1894. godine kupio Zemaljski muzej BiH, od tadašnjeg vlasnika, porodice Koen. Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Pored Sarajevske Hagade, u Registar Pamćenje svijeta je uslovno upisana i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Međunarodni savjetodavni komitet je preporučio uslovni upis Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke, imajući u vidu da je potrebna određena dopuna dokumentacije.
Kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10 561 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20 000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orjentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka.
Najstariji sačuvani rukopis iz ove kolekcije datira iz 1105. godine. Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima. Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja 5% od preostalo ukupnog broja pisanih spomenika Bosne i Hercegovine iz Otomanskog perioda, te se smatra najvrijednijom zbirkom te vrste danas na Balkanu.
Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-m je pokrenula inicijativu za upis dokumentarne baštine Bosne i Hercegovine u Međunarodni registar Pamćenje svijeta, te podržala nominacije Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke za upis u Registar.
Međunarodni registar Pamćenje svijeta uspostavljen je 1997. godine s ciljem očuvanja dokumentarne baštine od svjetskog značaja. Do sada je u Registar upisano 348 stavki koje uključuju dokumente, rukopise i bibliotečku, muzejsku i arhivsku građu ili kolekcije.