Doboj: Nova ulaganja u povratnička mjesta, ugovori vrijedni milion KM

0
247
Ramić i Jerinić potpisali ugovore o izgradnji infrastrukture u povratničkim mjestima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u službenoj posjeti Doboju, gdje se sastao s gradonačelnikom Borisom Jerinićem, predsjednikom Skupštine Sevlidom Hurtićem i odbornicima iz reda povratničke zajednice.
Ministar Ramić i gradonačelnik Jerinić potpisali su jedanaest ugovora o izgradnji infrastrukture u povratničkim mjestima, kao i sporazum o izgradnji i rekonstrukciji 62 stambene jedinice povratničkih porodica.
“Važno je napomenuti da je Doboj lokalna jedinica samouprave koja značajnije sufinansira sve projekte koje implementira Federalno ministarstvo. Za infrastrukturu je to 49%, a za stambene jedinice 60% od ukupne vrijednosti projekata. Realizacijom danas potpisanih ugovora vršit će se sanacija, izgradnja i asfaltiranje nekoliko putnih pravaca, izgradnja vodovoda, objekata vjerskog i sportskog tipa, kao i izgradnja 62 stambene jedinice. Ukupna procijenjena vrijednost ugovora iznosi oko milion KM”, kazao je ministar Ramić.
Povratničkim porodicama koje su u u protekloj godini dobile novorođenče uručena je finansijska podrška, a ministar Ramić je dodijelio i odluke o finansijskim sredstvima za 61 porodicu.
“Posebno smo ponosni na implementaciju ovog projekta. Na javni poziv se prijavilo najviše porodica iz Doboja. Sretni smo što podrška dolazi porodicama kada je to najpotrebnije i što možemo dati doprinos u podizanju mladih naraštaja u povratničkim sredinama. Prisustvo ovih mladih ljudi ujedno znači i prisustvo života u povratničkim sredinama”, dodao je Ramić.
Tokom službene posjete Doboju, ministar Ramić sastao se i sa odbornicima u Skupštini iz reda povratnika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.