Dodik: Centralna banka BiH treba ‘osloboditi’ 2,5 milijarde KM za privredu

0
1498
Dodik traži da CBBiH smanji obaveznu stopu rezervi banaka kako bi 2,5 mlrd KM usmjerili privredi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predložit će danas na sjednici Predsjedništva da Centralna banka BiH smanji komercijalnim banaka obaveznu stopu rezervi kako bi ostalo više novca za građane i privredu.
“Tražit ću da se prepolovi stopa obaveznih rezervi, i da ona bude pet posto. Time bi se preko Centralne banke BiH osiguralo 2,5 milijarde KM za privredu i građane i privredu”, rekao je Dodik.
On je dodao kako vjeruje da će Komšić i Džaferović pristati na to jer je to u interesu i za bankarski sektor u FBiH.
Dodik je kazao i da postoje kontakti sa MMF-om kako bi se odobrilo dodatnih 200 miliona eura zajma, po 100 miliona eura svakom entitetu, za održavanje likvidnosti.
Danas je takođe predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković razgovarao u Banjoj Luci s predstavnicima bankarskog sektora u ovom bh. entitetu. Nakon sastanka je poručio kako su banke stabilne i spremne pomoći i institucijama entiteta, a i privrednicima.
Poslovne banke u RS-u će zajedno s Agencijom za bankarstvo kreirati konkretne mjere za privredne subjekte, ali i za fizičke osobe. Svi aranžmani bit će na bazi pojedinačnih aranžmana, odnosno svaki klijent bit će posebno tretiran.
Viškoviće istakao da su banke spremne davati grace periode i nove aranžmane s privrednicima. Naveo je i da se stopa obaveznih rezervi u Centralnoj banci BiH mora smanjiti kako bi se oslobodila dodatna sredstva banaka koja će biti usmjerena na privredne potencijale.