Dodik i Erdogan 16. marta potpisuju sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd

0
240
Mitrović – Koç: Izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd veoma je značajna za odnose BiH, Srbije i Turske

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Koçem o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd.
Povod sastanka je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i ovaj projekat. Kako je planirano, Sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
Sagovornici su razgovarali i o Koridoru 5c, mogućnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilnu avijaciju BiH i Generalne direkcije za civilnu avijaciju Turske.
Ambasador Koç je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje Sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i turskog predsjednika Erdogana.
Ministar Mitrović se još jednom zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna kako za odnose BiH, Srbije i Turske tako i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.
Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.