Doing Business 2019: BiH pala na 89. mjesto po lakoći poslovanja

0
1561
BiH je u izvještaju Grupacije Svjetske banke 'Doing Business 2019' rangirana na 89. mjesto

Bosna i Hercegovina je u novom izvještaju Grupacije Svjetske banke ‘Doing Business 2019’ po lakoći poslovanja rangirana na 89. mjestu (pad za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu), uz konstataciju da u BiH nije došlo do poboljšanja ni u jednoj od oblasti koje se mjere u izvještaju rangirana je na začelje zemalja zapadnog Balkana.
Po sveukupnoj lakoći poslovanja, najbolje rangirana zemlja zapadnog Balkana je Makedonija na 10. mjestu, Kosovo je 44, Srbija 48, Crna Gora je na 50. mjestu a Albanija je 63.
U regionu Evrope i centralne Azije, ukupno 54 poslovne reforme su sprovedene tokom protekle godine, u odnosu na 43 reforme prethodne godine. Skoro sve od ukupno 23 zemlje regiona su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mjesta i podstiču privatno poduzetništvo.
Ovom regionu pripadaju dvije od 10 najbolje rangiranih ekonomija u ovoj godini, prema procjeni izvještaja Doing Business, pri čemu se Gruzija popela na 6. mjesto. Među zemljama koje su ove godine ostvarile najveće pomak su i Azerbejdžan i Turska.
Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora. U prosjeku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po cijeni od 2,6 posto vrijednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 posto u zemljama OECD-a sa visokim prihodom, uz isto potrebno vrijeme.
Od kada je 2003. počeo da se objavljuje izvještaj Doing Business, osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i centralnoj Aziji. Kao posljedica toga, prosječno vrijeme za osnivanje firme je drastično smanjeno na 14 dana sa 44 dana 2003., a troškovi su značajno smanjeni sa 21 posto dohotka po glavi stanovnika 2003. na današnijh 3,6 posto.