Dom naroda Parlamenta FBiH podržao zaduženje za Blok 7 TE Tuzla

0
734
Dom naroda FBiH danas usvojio Budžet za 2021. vrijedan preko 5,4 milijarde KM (Foto: Arhiv)

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH podržao je danas odluku o zaduživanju za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.
Tokom rasprave o Bloku 7, delegat Žarko Vujović kazao je da bi neizgradnjom ovog bloka došli u situaciju da od izvoznika postanemo uvoznici struje.
Što se tiče kreditiranja, dodao je da Poljska također gradi dvije termoelektrane, te da isto crpe novac iz kineske banke.
“Vjerovatno u nekim strategijama nismo predviđeni da budemo izvoznici struje i da postanemo odlagalište otpada, te da budemo podstanari u sopstvenoj zemlji. Do sada nije bio problem da uzimamo kredite za budžetske fondove, a sada kada prvi put uzimamo kredit za realni sektor postao je problem”, rekao je Vujović.
I delegat Zvonko Marić podržao je projekat zaduženja za Blok 7, kazavši da je i Evropska investiciona banka isto mogla dati kredit pod istim uslovima, te je pitanje zašto to nije uradila.
Ivo Tadić kazao je da je posljednjih dana bilo puno pritisaka povodom projekta Bloka 7.
“Ono što me posebno zabrinjava je upozorenje Johannesa Hahna (EU). Zabrinjava me i postupak Energetske zajednice protiv BiH i zanima me da li ćemo pretrpiti određene sankcije”, kaže Tadić.
Kako kaže, iako postoji zabrinutost zbog ekoloških posljedica, ‘vjeruje da tu ima i pritisaka za istoka i zapada’.
U raspravi je učestvovao veliki broj delegata, a suština se odnosila na upozorenje Evropske unije, Evropske energetske zajednice i utjecaj Bloka 7 na okoliš.
Na kraju je ipak Dom naroda Parlamenta FBiH podržao prijedlog odluke o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo u iznosu od 614 miliona eura kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla.
Podršku je dobio i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH kineskoj Izvozno-uvoznoj banci za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH, prenosi agencija Patria.
Direktor Elektroprivrede BiH za kapitalne investicije Senad Salkić kazao je da je ovo projekat od velike važnosti, da je u dosadašnjem toku sve rađeno u skladu s procedurama. Kako je rekao, uzet će u obzir danas izrečene sumnje o utjecaju na okoliš, ali da oko toga ne bi trebalo biti problema.