Domaćim proizvođačima policijske i vojne opreme omogućiti da učestvuju u javnim nabavkama

0
1359
U VTK održan sastanak sa predstavnicima BH Konzorcija koji okuplja domaće proizvođače policijske i vojne opreme

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je održan sastanak sa predstavnicima BH Konzorcija koji okuplja domaće proizvođače policijske i vojne opreme.
Predstavnici BH Konzorcija, kojeg čine kompanije Koteks Tešanj, Sparta Banja Luka, MEN Travnik, ZENKO Zenica, Uslužnost Sarajevo, Tekstilna industrija Mostar, Miltex Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt Banja Luka, upoznali su predsjednika VTK Egrlića i njegove saradnike sa problemima sa kojima se susreću nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi.
Tim pravilnikom domaći proizvođači onemogućeni su da uopšte učestvuju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati jer su njime propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, a koje se proizvode van BiH i čiji je ekskluzivni zastupnik za BiH jedna domaća trgovačka firma.
Članovi BH Konzorcija su firme sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme, a policijske uniforme proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama.
Egrlić je izrazio spremnost da Komora BiH pomogne u prevazilaženju prepreka, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da nastave sa proizvodnjom za potrebe domaćeg tržišta i novim zapošljavanjima.