Corporate Knights: Schneider Electric najbolja kompanija na svijetu u održivosti poslovanja

Priznanje dolazi istodobno s objavom novog Schneider Electric programa ubrzanog ostvarivanja održivosti

0
311
Schneider Electric osvojio prvo mjesto među više od 8.000 kompanija iz cijeloga svijeta

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacije, rangiran je vodećom globalnom kompanijom u održivosti poslovanja u prestižnom godišnjem popisu medijske i istraživačke kompanije Corporate Knights, specijalizirane za mjerenje provođenja održivosti među korporacijama.
“Počašćeni smo i zahvalni što nas je Corporate Knights rangirala na prvo mjesto. To je veliko ohrabrenje za sve naše timove i partnere, i veliko priznanje za petnaest godina angažmana tokom kojih smo se trudili i svijet i našu kompaniju učiniti što više uključivom i ekološki osvještenijom”, izjavio je Jean-Pascal Tricoire, predsjednik uprave i izvršni direktor kompanije Schneider Electric.
Prvo mjesto na popisu 100 kompanija u svijetu koje prednjače po održivosti poslovanja (Corporate Knights 2021 Global 100 Most Sustainable Corporations) veliki je skok za Schneider Electric, s 29. mjesta prošle godine, i postignuće koje je odraz dugogodišnje predanosti kompanije Schneider Electric ekološkim pitanjima i drugim temama iz područja društvene odgovornosti.

Top 10 kompanija u održivosti poslovanja (Izvor: Corporate Knights)

Popis najboljih u 2021. godini prema održivosti Corporate Knights-a, utemeljen je na procjeni 8080 kompanija iz cijeloga svijeta – onih koje imaju prihod veći od jedne milijarde američkih dolara. Pokazatelji koji su se npr. mjerili su: koliko energije iz obnovljivih izvora kompanija koristi, koliko stvara otpada i kako njime upravlja. Ove godine uvedeni su i novi pokazatelji, kao što su, primjerice, koliko radnici koriste bolovanja, kakva je rasna raznolikost menadžmenta i upravnog odbora te koliko je kompanija ulagala u tzv. čiste projekte.
Analitička kuća iz Toronta pohvalila je stalne napore kompanije Schneider Electric u razvoju proizvoda i usluga koji korisnicima pomažu u boljem upravljanju njihovim energetskim potrebama, na učinkovitiji i sigurniji način.
“U proteklim desetljećima Schneider Electric se usmjerio razvoju podatkovnih centara i uređaja za pohranu te razvoju resursa za distribuciju energije i pametnim, naprednim rješenjima za elektrifikaciju, poboljšanje energetske učinkovitosti i obnovljivost. Schneider Electric sada stječe 70% svojih prihoda od razvoja održivih rješenja, a 73% svih ulaganja – ulaganja su u održive projekte”, izjavio je Toby Heaps, izvršni direktor Corporate Knights.
Schneider Electric je bila jedna od prvih kompanija koja je prihvatila načela društvene i ekološke odgovornosti te je u više navrata, u posljednjih petnaestak godina, povećavala svoje ambicije u tom smislu. Posljednji korak u tom smjeru je nova strategija ubrzavanja održivosti, predstavljena 25. januara. Uključuje šest dugoročnih obaveza i jedanaest konkretnih ciljeva, koje treba ostvariti do 2025. godine. Sve to zajedno, treba pomoći Schneider Electric, te kompanijama i zajednicama s kojima radi i s kojima je u interakciji, u adresiranju klimatskih promjena i postizanju bolje društvene uključivosti.