Donacija za podršku sistemu prihvata državljana BiH po osnovu readmisije

0
930
Borovac: Za infrastrukturne projekte osigurano je oko 1,8 miliona KM

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sutra (24. januar) će u okviru aktivnosti uspostave efikasnog sistema prihvata državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u našu zemlju po osnovu sporazuma o readmisiji, predstavnicima deset kantona, deset općina i deset centara za socijalni rad uručiti vrijednu donaciju u vidu kompjuterske opreme.
Riječ je o donaciji koja je osigurana u okviru projekta ‘Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji’ (faza III) koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s CRS-om.
Kvalitetna tehnička opremljenost preduslov je za uvezivanje u sistem informacione baze podataka o readmisiranim osobama, te razmjenu podataka unutar svih institucija u sistemu koordinacije radi dodatnog poboljšanja sposobnosti BiH u upravljanju procesom readmisije, održive socio-ekonomske integracije readmisiranih povratnika na lokalnom nivou.
Kompjuterska oprema će biti donirana općinama/gradovima: Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Doboj, Modriča, Zavidovići, Zenica, Živinice, Mostar i Bugojno, centrima za socijalni rad iz tih općina te kantonalnim ministarstvima koja su imenovala koordinatore za readmisiju.
Pored kompjuterske opreme čime se omogućuje pristup kreiranoj bazi podataka, kroz ovaj projekat se u funkciju stavljaju stambene jedinice za privremeno zbrinjavanje readmisiranih povratnika, s naglaskom na brigu za ranjive kategorije te se unapređuju profesionalne vještine readmisiranih povratnika u 21 općini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.