Donat je u Sarajevu predstavio besplatni program ‘Za 6 dana do bolje probave’ koji je razvijen u saradnji s nutricionistima i predstavlja cjeloviti pristup u svrhu djelotvornog regulisanja probave.
Na događaju su se obratile Lea Norčič, stariji voditelj razvoja robne marke Donat, nutricionistica dr. sc. Marizela Šabanović, te voditeljica razvoja novih proizvoda i medicinskog marketinga i autorica programa, nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak. Naglašena je važnost brige o urednoj probavi i promocije zdravih životnih navikašto je u današnjem modernom dobu od velikog značaja.
Znanstvenici smatraju da probavni sistem djeluje i kao neka vrsta komunikacijskog centra do i od mozga, te da funkcionira kao jedna od prvih linija odbrane u borbi protiv bolesti. Oko 80% stanica imunog sistema upravo se nalazi u crijevima, pa su tako ona naš najveći imunološki organ. Upravo zbog svega toga, briga o probavi temelj je za dobrobit cjelokupnog organizma, te za mentalno zdravlje kao i dobro raspoloženje.
Kako osigurati urednu probavu?
Odgovor leži u prirodi! Prirodna mineralna voda Donat koja izvire u Rogaškoj Slatini, u Sloveniji, već više od 450 godina se primjenjuje za liječenje poteškoća s probavnim traktom i metaboličkim disfunkcijama. Donat se u odnosu na druge slične proizvode dosta razlikuje po svom djelovanju i specifičnom – čisto prirodnom, unikatnom sastavu. Donat sadrži jedinstvenu kombinaciju minerala i mineralnih soli, te svaki od njih ima određenu funkciju u našem tijelu. Magnezij, kalcij, hidrogen karbonati, sulfati, natrij i klor u ovoj kombinaciji imaju brojne benefite za ljudsko tijelo. Donat može biti velika svakodnevna pomoć u rješavanju određenih tegoba, poput zatvora i žgaravice, ali i u prevenciji različitih tegoba probavnog sistema.
Dr. sc. nutricionizma, Marizela Šabanaović ističe: „Donat je jedina prirodna mineralna voda koja ima znanstveno dokazane učinke na probavu. Donat je odličan izbor i kod žgaravice jer na potpuno prirodan način neutralizira lučenje želučane kiseline. Donat pomaže i izlučivanje žuči pa je odličan kod otežane probave hrane. Donat preporučujem i kao prevenciju tj. potporu normalnom radu probavnog sistema, posebno osobama koje tokom dana nemaju ustaljeni bioritam, mnogo sjede ili pak ne stignu u poštivati principe pravilne prehrane.“
Donat program ‘Za 6 dana do bolje probave’
Koliko je prevencija bitna govori istraživanje da u BiH oko 1.000 ljudi godišnje umre od bolesti probavnog trakta. Zato je vrijeme da posvetimo značajnu pažnju zdravlju cjelokuponog organizma, a naročito zdravlju probavnog sistema. Program ‘Za 6 dana do bolje probave’ koji je predstavljen i u BiH razvili su stručnjaci nutricionisti i predstavlja cjeloviti pristup koji će vam pomoći da za 6 dana djelotvorno regulišete svoju probavu i riješite se zatvora.
Sastavni dio programa je priručnik koji sadrži hranjive i nutritivno izbalansirane jelovnike za 6 dana, opise preporučenih namirnica koje su dobre za vašu probavu, preporučene vježbe za stimulaciju probave. Osim toga, glavna karika programa je Donat pa su u priručniku i detaljne upute kako ga pravilno piti. Na program se možete besplatno prijaviti na: donat.com. Svi prijavljeni imaju i stručnu podršku unutar grupe na Facebook.
Autorica programa ‘Za 6 dana do bolje prebave’, nutricionistka mr. sc. Kristina Aralica Tušak, izjavila je: “Loša funkcija probavnog sistema, a pogotovo zatvor, vrlo često dovode do nepotrebnog zadržavanja štetnih tvari u tijelu, a otežana razgradnja hranjivih tvari smanjuje djelotvornost imunološkog sistema. Zdravim životnim navikama i uravnoteženom prehranom možemo poduprijeti rad probavnog sistema, a time i doprinijeti cjelokupnom zdravlju“.