DQL 2022: BiH je po digitalnom kvalitetu života na 80. mjestu

0
256
BiH je u odnosu na prošlogodišnje izdanje pala za pet pozicija, sa 75. na 80. mjesto

Prema Surfsharkovom Indeksu digitalnog kvaliteta života 2022. godine (DQL 2022)
Bosna i Hercegovina je na pozicionirana na 80 mjesto. BiH je u odnosu na prošlogodišnje izdanje pala za pet pozicija, sa 75. na 80. mjesto (vidjeti link: https://surfshark.com/dql2022).
Ova godišnja studija pokriva 92% globalne populacije i indeksira 117 zemalja analizirajući pet temeljnih stubova digitalnog života: pristupačnost interneta i kvalitet, e-infrastrukturu, e-sigurnost i e-vladu.
Kako je navedeno u ovom istraživanju, Bosna i Hercegovina je na 54. mjestu po pristupačnost interneta. Da bi si priuštili mobilni internet, žitelji BiH moraju raditi 110 puta više (9 min/mjesec) u odnosu izraelske građane, za koje najpristupačniji paket od 1GB košta samo 5 sekundi posla mjesečno. U međuvremenu, fiksna širokopojasna mreža košta građane BiH oko 2 sata 31 minut svog radnog vremena svakog mjeseca.
Kvalitet interneta BiH, imajući u obzir brzinu interneta, stabilnost i rast, rangirn je na 78. mjesto. Od prošle godine brzina mobilnog interneta u BiH poboljšana je za 2,1 posto (0,8 Mbps), a fiksna brzina širokopojasnog interneta porasla je za 11,2 posto (5 Mbps).
U odnosu na Hrvatsku, mobilni internet Bosne i Hercegovine je tri puta sporiji, dok je širokopojasni 33% sporiji.
Od svih indeksnih stubova, najslabija tačka Bosne i Hercegovine je e-vlada, koja treba da se poboljša za 100% kako bi se podudarala sa rezultatom najbolje rangirane zemlje (SAD).
Ukupno gledano, u Evropi je 7 od 10 zemalja sa najvišim ponuđačima, što je bio slučaj u protekle tri godine. Izrael je na 1. mjestu DQL 2022, gurajući Dansku na drugo mjesto nakon dvogodišnjeg vodstva. Njemačka je na 3. mjestu, a Francuska i Švedska zaokružuju prvih pet od 117 ocjenjivanih nacija.
Kongo DR, Jemen, Etiopija, Mozambik, Kamerun su rangirane među posljednjih pet zemalja.