Državljani BiH nakon ulaska u Hrvatsku moraju u samoizolaciju od 14 dana

0
725
Hrvatska uvela obaveznu samoizolaciju od 14 dana za državljane BiH, Srbije, Kosova i S. Makedonije

Hrvatska uvodi poseban režim ulaska za osobe iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana. Ta obaveza se se neće primjenjivati na putnike u tranzitu.
Ovo je danas najavio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na pres konferenciji Nacionalnog štaba.
Božinović je kazao da su ove odluke donesene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susjednim zemljama.
Međutim, Božinović bi trebao imati na umu i da je u Hrvatskoj jučer bilo 30 novooboljelih od koronavirusa, a od jutros su, kako navode mediji, prijavljene 22 nove zaražene osobe (ukupno 2388). Aktivno je 139 osoba, 18 ih je u bolnici, a 107 mrtvih.
Od novoprijavljenih je u Zagrebu 11 novih slučajeva, u Osječko-baranjskoj županiji četiri nova, u Primorskoj jedan, u Krapinskoj jedan, u Vukovarskoj jedna.
Hrvatski, slovenski i austrijski mediji navode da Slovenija razmišlja o zatvaranju svojih granice prema susjednoj Hrvatskoj u kojoj je sve više zaraženih koronavirusom, prenoseći izjavu slovenskog ministra zdravlja Tomaža Gantara koji je rekao da će, ukoliko se poveća broj novozaraženih, Hrvatska biti proglašena crvenom zonom i bit će uvedena karantena za sve one koji dolaze iz te zemlje. Dodaju kako slovenski ministar upozorava slovenske državljane koji sada putuju u Hrvatsku da bi im se moglo dogoditi da pri povratku moraju u karantenu.