Dubrovnik uvodi taksu za turiste s kruzera: Jedan euro po gostu

0
1111
Dubrovnik uvodi taksi za goste s kruzera od koje će u godinu dana zaraditi gotovo milion eura

Hrvatski turistički biser, Dubrovnik, od 2021. godine uvodi boravišnu taksu za goste s kruzera u iznosu od jednog eura po gostu, od čega će ovaj grad u jednoj godini zaraditi blizu milion eura, a prihod će biti namijenjen najvećim dijelom održavanju prometnica.
Ovo je za Poslovni dne vnik rekao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na turističkom sajmu ITB u Berlinu. On se u srijedu sastao s predstavnicima velikih kruzing kompanija kao sto je Carnival, a jedna od tema bila je i nova taksa na koju se u tom gradu pripremaju.
O potrebi uvođenja taksi priča se više od pet godina, a sada će to biti omogućeno izmjenama Zakona o boravišnoj taksi koji je u drugom čitanju.
“Svi gradovi koji primaju kruzere sada će konačno dobiti pravo da naplate boravišnu pristojbu od jednodnevnih gostiju, i drago nam je da je Ministarstvo to ubacilo u zakon. Kompanije nemaju ništa protiv toga da uvedemo pristojbu, samo su nas zamolili da im damo dovoljno vremena da se za to pripreme, jer će pristojbu naplaćivati agenti koji će ju ukalkulirati u cijenu aranžmana”, pojasnio je Franković.
Dubrovnik je za sljedeću godinu potpisao ugovore s kruzerskim kompanijama kojima će se broj kruzera ograničiti na dva dnevno, tako da će u grad dolaziti najviše 5.000 posjetitelja. To je rezultat intenzivnih pregovora grada s najvećim kruzing kompanijama okupljenim u udrugu CLIA, kako bi se riješio problem uplovljavanja i do sedam kruzera dnevno, s kojih bi se u grad slilo i do 10.000 putnika.