Džindić: Želimo pomoći Vladi KS oko smanjenja cijene gasa

0
589
Ministar Džindić na pres-konferenciji prezentirao cijene gasa za distribuciju u periodu 2015-2019.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je novinarima prezentirao podatke o kretanju nabavne i prodajne cijene gasa za distribuciju u periodu 2015-2019. godina.
U tom periodu, kako je obrazložio, za 40 posto je smanjena cijena gasa, iako je cijena ruskog gasa viša za 100 posto. Nakon završetka grijne sezone, ipak je, naglašava, moralo doći do povećanja cijene što uslovljava kretanje cijene od Gazproma prema Energoinvestu, odnosno BH-Gasu.
“Takve poteze Vlade FBiH nije pratio Kanton Sarajevo (KS), koji je povećavao cijenu gasa. Pogrešno se plasira u javnosti da Vlada FBiH urušava privredu Kantona Sarajevo. Zato smo uradili prezentaciju u kojoj je očito da je Vlada FBiH smanjila cijenu gasa i onda lagano pratila protekla povećanja i smanjenja na tržištu i tako djelovala”, rekao je Džindić.
Smatra da prostora za smanjenje cijene može biti ako bi se odmah uradile korekcije da se reguliše cijena Sarajevogasa prema industriji, kao i marža koju radi Vlada KS.
Džindić je naveo da je Vlada KS odredila da cijena Sarajevogasa prema industriji iznosi 890 KM po kubnom metru, dok je Vlada FBiH utvrdila da je 660 KM cijena BH-Gasa prema industriji. Nedopustivim je ocijenio da je marža Sarajevogasa tri posto, dok je BH-Gasa 12 procenata.
“Postoji prostor da se unutrašnjom preraspodjelom u Sarajevogasu osigura da povećanje cijene gasa prema građanima i privredi Kantona Sarajevo, ne bude onoliko koliko je od BH-Gasa prema Sarajevogasu. BH-Gas kupcima koje direktno snabdijeva, poput zeničke Željezare, prodaje gas za 660 KM po kubnom metru, a Sarajevogas svojoj industriji prodaje gas po cijeni od 890 KM po kubnom metru. Pitanje je zašto nisu jednake cijene. To se mora odmah izmijeniti, a ne zakazivati spektakularne sjednice i optuživati Vladu FBiH”, istakao je Džindić.
Govoreći da Sarajevogas ima 400 posto veću distributivnu maržu od BH-Gasa, ističe da tu ima mogućnosti za uštede unutrašnjom preraspodjelom u Sarajevogasu.
Džindić je rekao da činjenice govore da je Vlada Kantona Sarajevo pravila greške u prethodnom periodu i da je Vlada FBiH voljna da joj pomogne s ciljem da krajnja cijena gasa bude smanjena unatoč trenutnom povećanju. Do toga se realno, kako je zaključio, može doći.
“Mi smo 17 miliona KM od sredine prošle godine skinuli s konta BH-Gasa i prebacili Kantonu Sarajevo za industriju i domaćinstva. Ne bježimo, hoćemo da pomognemo. Očekivali smo poziv iz Kantona Sarajevo za sastanak, ali do toga nije došlo”, poručio je Džindić.