EBRD: Ekonomski rast BiH ove godine tri posto

0
920
Predviđa se ekonomski rast BiH od 2023. do 2025. od oko 2,5% na godišnjem nivou

U Bosni i Hercegovini će u 2018. godini stopa ekonomskog rasta biti tri posto. Međutim, u poređenju sa zemljama regiona i malo šire sa EU, ta stopa ekonomskog rasta BiH značajno kaska, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prezentovanom u Sarajevu.
U ovom izvještaju se ističe da se region zapadnog Balkana još uvijek nije oporavio u potpunosti od finansijske krize iz 2008. godine, a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući.
Brojke pokazuju da bi prema različitim scenarijima, zemlje zapadnog Balkana mogle dostići standarde EU u najboljem slučaju za 40 godina, srednjem za 60 ili u najgorem za 220 godina.
“Kao što ste vidjeli u prosjeku zemlje zapadnog Balkana stoje na jednoj polovini standarda u zemljama istočne Evrope, na jednoj trećini u odnosu na zemlje južne Evrope, koje su članice EU, i tek na jednoj četvrtini u odnosu na najbogatije zemlje EU, one u zapadnoj Evropi”, rekao je ekonomista EBRD-a za zapadni Balkan Jakov Milatović, prenosi agencija Srna.
Stručnjaci smatraju da BiH ima sve pretpostavke za rast i napredak, ali da je glavni krivac i dalje politika.
EBRD koji je jedan od najvećih investitora u regionu, ali i BiH, poručuje da će se rast desiti samo ukoliko se nastavi rad na reformama, a glavni pokretač tih procesa prema predstavljenim izvještajima je perspektiva članstva u EU.