EBRD sa 210 miliona eura finansira nastavak izgradnje Koridora 5c

0
1078
Projekt autoceste je strateški prioritet za BiH, rečeno je na svečanosti potpisivanja zajma EBRD-a

Ministar finansija i terezora BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti potpisali su danas u Sarajevu ugovor o kreditu, vrijedan 210 miliona eura, za projekat Koridor 5C – obilaznica Doboj.
Bevanda je kazao da će kreditna sredstva od 210 miliona eura biti alocirana na Federaciju BiH, odnosno JP Autoceste FBiH u iznosu 60 miliona eura i na Republiku Srpsku, odnosno JP Autoputevi RS u iznosu 150 miliona eura.
Ovim ugovorom omogućit će se izgradnja novih 14 kilometara dionice autoputa na Koridoru 5C, sa dvije dvostruke trake. Dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u RS-u na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi grad Doboj, ka FBiH preko Usore do Medakova.
Bevanda je dodao da su sredstva raspoređena u skladu s projektom, konfiguracijom terena i potrebnim ulaganjima. Naglasio je i da su uslovi kredita povoljni imajući u vidu da je rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, dok je otplata duga u 24 jednake polugodišnje rate.
Izgradnja novih 14 kilometara autoputa predviđena je da se okonča do kraja 2022. godine.
Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti je na današnjem potpisivanju ugovora u okviru Godišnje skupštine EBRD-a u Sarajevu rekao da to predstavlja veliki korak naprijed u izgradnji Koridora 5c.
“Ovim potpisivanjem osigurat ćemo dodatnih 210 miliona eura, čime će ukupan iznos odobrenih sredstava za Koridor 5C u BiH biti veći od 800 miliona eura. Ovo pokazuje i našu predanost i daljnje napore ka izgradnji infrastrukture u ovoj zemlji i daljnjem razvoju”, rekao je Chakrabarti.
Kada bude završen, Koridor 5c će predstavljati poveznicu transevropske transportne mreže sa glavnom mrežom na Zapadnom Balkanu. Više od 50 posto stanovnika BiH živi duž ovog koridora dugog 300 kilometara i ovaj dio doprinosti BDP-u zemlje sa više od 60 posto.Očekuje se da će Koridor 5c biti završen do 2030. godine i da će ukupni troškovi biti oko 4 milijardi eura, a do danas je uloženo oko 1,1 milijardi eura.