EBRD i Partner MKF potpisali ugovor vrijedan 10 miliona KM

0
6010
EBRD odobrio MKF Partner kredit od 10 miliona KM

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Partner mikrokreditnoj fondaciji (MKF) iz Tuzle kredit od 10 miliona KM za finansiranje energetske efiksanosti u stambenom sektoru.
Sredstva su odobrena u okviru EBRD programa od 85 miliona eura, za Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan. Poticaje i tehničku pomoć za podršku investicijama u zelene tehnologije će obezbijediti Evropska unija, Federalno ministarstvo finansija Austrije i Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a u saradnji sa Energy Community.
“Partner MKF nastavlja sa implementacijom projekata u oblasti energetske efikasnosti. Potpisivanje ovog ugovora, znači povećanje primjene mjera energetske efikasnosti u BiH te nastavak uspješne saradnje sa EBRD-om, koja traje od 2012. godine, i uz čiju pomoć je Partner MKF realizovala niz značajnih projekata”, rekao je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.
Sredstva iz ovog kredita će biti namijenjena za kreditiranje mjera energetske efikasnosti kao što su: toplotna izolacija objekata, zamjena prozora i vrata, nabavka kotlova na pelet i biomasu, solarne kolektore, fotonaponske panele, toplotne pumpe, ekonomičnu rasvjetu i druge mjere koje donose uštedu i komfor krajnjim korisnicima.
Plasmanom ovih kredita, uzimajući u obzir i vrijeme trajanja instalirane opreme, procijenjeno je da će se uštedjeti preko 1,5 milion MWh primarne energije, što je ekvivalentno potrošnji energije za oko 83.333 kućanstava ili uštedi od 232,3 miliona KM. Također, planirane su uštede u emisiji CO2 za više od 470.000 tona, što je približno količini CO2 koju emituje 26.000 kućanstava koja se griju na ugalj.