ECB će i dalje kupovati obveznice, kamate nepromijenjene

0
446
ECB nastavlja s poticajnim mjerama, spremna tolerirati i veću inflaciju

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u četvrtak da će nastaviti podupirati ekonomski oporavak od koronakrize povoljnim uvjetima finansiranja, poručivši da je neko vrijeme spremna tolerirati i snažniji rast cijena.
ECB najavljuje da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim niskim ili još nižim nivoima dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto ‘znatno prije’ kraja srednjoročnog perioda, i to kroz dulje vrijeme.
Ključne kamatne stope u eurozoni trenutno iznose nula posto, a kamate na depozite minus 0,5 posto.
Iz ECB-a su poručili i da bi bazna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene hrane i energenata, trebala biti dovoljno snažna da se može očekivati stabilizacija inflacije na dva posto u srednjoročnom periodu, prenosi Hina.
Inflacija je u junu u eurozoni pala na 1,9 posto, a bazna inflacija zadržala se na majskom nivou i iznosila je 0,9 posto.
ECB je u junu prognozirao da bi inflacija ove godine trebala iznositi 1,9 posto, te pasti na 1,5 posto u 2022. godini. U 2023. rast cijena trebao bi dodatno oslabiti, na 1,4 posto.
ECB je najavila i da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura, minimalno do kraja marta iduće godine odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završila.