ECB: Nova kriza u Evropi moguća zbog tržišta nekretnina

0
922
Evropska centralna banka blago podigla ciljanu stopu inflacije

Tržište nekretnina moglo bi izazvati novu krizu u Evropi, upozorila je danas supervizorica Evropske centralne banke (ECB) Daniele Nouy u razgovoru za latvijsku novinsku agenciju, dodajući da su banke ipak bolje pripremljene za krizu no što su bile prije deset godina.
Uz kamatne stope na rekordno niskim nivoima, cijene nekretnina na mnogim hit odredištima snažno su porasle. Neki političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika generira rizik snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina koji potencijalno vodi u novu krizu, podsjeća Reuters.
“Što bi moglo izazvati novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina. Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gdje”, rekla je Nouy a prenijela je latvijska novinska agencija LETA.
“Premda su banke bolje kapitalizirane, likvidnost izdašna a novac jeftin, pojedine banke nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom”, dodala je supervizorica ECB te podsjetila da još uvijek nema sistema osiguranja depozita na nivou Evropske unije.