ProCredit Bank BiH potvrđen kreditni rejting sa dugoročno stabilnim izgledima

Dodatno, ProCredit Holding, vlasnik banke također je pozitivno evaluiran kreditnom ocjenom 'BBB'

0
513
Fitch Ratings potvrdio ProCredit Bank BiH kreditni rejting sa dugoročno stabilnim izgledima

Fitch Ratings, međunarodno bonitetna agencija, potvrdila je kreditni rejting ProCredit Bank koji joj je dodijeljen 2019. godine. Verifikacijom kreditnog rejtinga potvrđeno je stabilno poslovanje ProCredit Bank, uz analizu rizika koji su na niskom nivou.
Fitch Ratings služi kao važan pokazatelj boniteta i snage finansijske institucije za sve postojeće i buduće poslovne partnere. Glavni elementi dodijeljenog rejtinga su adekvatannivo kapitalizacije, snažna pozicija u pogledu finansiranja, likvidnosti i strategije samofinansiranja u kombinaciji sa postepenim poboljšanjem operativne efikasnosti. Dodatno, ProCredit Holding, vlasnik banke također je pozitivno evaluiran kreditnom ocjenom ‘BBB’. Fitch Ratings ocjenjuje da je bh. banka važan element dugogodišnje i stabilne pozicije banke u jugoistočnoj Evropi.
“Potvrda kreditnog rejtinga osigurava stabilnu budućnost naše grupacije te daje snažnu podršku kod investitora, posebno najznačajnijih finansijskih institucija, kao što su EBRD, EIB, BlueOrchard, Finance in Motion, koji nastavljaju finansirati poslovanje grupacije“, izjavio je Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank BiH.
Pored toga istakao je da iza uspjeha ProCredit Bankstoji vrijedan i predan tim čija prednost leži u tri činjenice: efikasnom timu, fleksibilnosti pri implementaciji novih ideja, te sigurnosti i stabilnosti jedine banke u BiH sa 100% njemačkim kapitalom.
Fitch grupacija svjetski je lider u operiranju i obradi finansijskih informacija sa mrežom prisutnosti u 30 zemalja svijeta. Grupacija se sastoji od Fitch Ratings (svjetskog lidera u istraživanju i kreiranju kreditnih ocjena), Fitch Solutions (kompanije koja je ključni provajder na tržištu kreditnih informacija, analitičkih alata i potencijalnih rizika) i Fitch Learning (kompanije posvećene treningu i profesionalnom razvoju).