ECB u julu ukida monetarne poticaje, podiže kamatne stope

0
580
ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da ohladi inflaciju

Evropska centralna banka (ECB) potvrdila je danas da će prekinuti dugotrajnu shemu otkupa obveznica 1. jula i nagovijestila niz povećanja kamatnih stopa od jula u nastojanju da suzbije visoku inflaciju.
Budući da je rast cijena prošlog mjeseca porastao na rekordnih 8,1%, ECB ukida poticajne mjere koje su bile na snazi veći dio decenije. Cilj je spriječiti prodor brzog rasta cijena kroz odnos cijena-plata koju je teško prekinuti.
“Upravno vijeće namjerava da podigne ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova na svom sastanku o monetarnoj politici u julu”, saopćeno je iz ECB-a.
Ako se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju, ECB bi u septembru moglo ponovo povećati ključne kamatne stope.
ECB-ova depozitna stopa sada iznosi minus 0,5 posto, a predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da bi se mogla vratiti na nulu ili malo iznad do kraja trećeg tromjesečja.
Tržišta, međutim, očekuju još agresivnije djelovanje, povećanje cijena od 135 baznih bodova do kraja ove godine, ili povećanje na sastanku od jula, s nekim pomacima većim od 25 baznih bodova, navodi Reuters.
Podsjetimo, ECB nije podigla stope 11 godina, a depozitna stopa je u negativnom od 2014. godine.