ECB zadržao važeće kamatne stope, kupovina obveznica do kraja godine

0
882
Evropska centralna banka blago podigla ciljanu stopu inflacije

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je važeće kamatne stope i potvrdila plan o zaključenju programa kupovine imovine krajem godine.
Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća potvrđene su sve tri kamatne stope, uključujući ključnu stopu od rekordno niskih nula posto i onu od minus 0,4 posto koju zaračunavaju bankama za čuvanje depozita.
Iz ECB-a su također poručili da će od oktobra do kraja godine kupovati obveznice u prepolovljenom mjesečnom iznosu od 15 milijardi eura. Do kraja septembra kupovat će ih još u iznosu do 30 milijardi eura. Dodaju i da će neto kupovine obveznica privesti kraju ove godine, uz pretpostavku da novi ekonomski pokazatelji potvrde srednjoročna inflacijska očekivanja. Kamatne stope trebale bi ostati nepromijenjene još barem do kraja ljeta iduće godine, istakli su iz ECB-a.
ECB za ovu godinu predviđa rast inflacije od dva posto u ovoj godini i od 1,8 posto u 2019. Time su dosadašnje prognoze snižene za po 0,1 postotni bod, prenosi Hina.
Ipak, potvrđene su važeće procjene godišnje stope inflacije na nivou od 1,7 posto do kraja 2020. godine, što je u skladu sa planom ECB-a od nešto ispod dva posto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here