Edukacioni centar na Igmanu biće jedan od najsavremenijih u Evropi

0
431
Delić i Lojo potpisali Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra 'Čavle'

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra ‘Čavle’ na Igmanu sa dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Ahmetom Lojom.
Sporazum je potpisan za realizaciju prve faze ovog projekta koja podrazumijeva pripremu i izradu projektne dokumentacije, što je preduslov da se krene u realizaciju obnove i dogradnje uništenih i u ratu porušenih objekata edukacionog centra ‘Čavle’. U okviru tih objekata je i meteorološka stanica koja je prije agresije bila u mreži meteoroloških stanica Republike Bosne i Hercegovine.
Kako je istakao ministar Delić, riječ je o iznimno bitnom edukacinom centru u kojem će se educirati i doeducirati stručni kadrovi koji će svojim znanjem i angažmanom doprinijeti očuvanju i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, ali i preventivnim mjerama u borbi s klimatskim promjenama.
Delić je dodao da će ovo biti jedan od najsavremenijih edukacionih centara u Evropi. Ukupna vrijednost obnove i dogradnje, odnosno proširenja edukacionog centra ‘Čavle’ na Igmanu je oko 720.000 KM. Radovi će uslijediti nakon izrade projektne dokumentacije.
Dekan Lojo je istakao da ovaj projekt podrazmijeva i izgradnju edukativnih staza, ograđivanje centra, te uređenje staze za skijanje koja se nalazi odmah ispod objekta.
Kako je najavljeno, Šumarski fakultet će do kraja ove sedmice raspisati javni poziv za izradu projektne dokumentacije, kako bi se moglo krenuti u realizaciju ovog projekta.