Egipat: Velika piramida u Gizi skriva do sada nepoznatu prostoriju

0
2155
Iznad Velike galerije, koja povezuje nekoliko unutarnjih prostorija, postoji još jedna do sada nepoznata prostorija

Velika (Keopsova ili Kufuova) piramida u Gizi najveća je i najpoznatija piramida u Egiptu. Kao takva česta je meta naučnika koji pokušavaju proniknuti u sve njene do sada neistražene detalje. Ovih je dana u časopisu Nature tako objavljen rad grupe naučnika koji su ununtarnju strukturu ove piramide snimali tzv. mionskom radiografijom, koja koristi mione (lake elementarne čestice negativnog naboja) koji na Zemlju stižu u vidu kosmičke radijacije.
Ovom su metodom otkrili da iznad poznate Velike galerije, koja povezuje nekoliko unutarnjih prostorija, postoji još jedna do sada nepoznata prostorija. Kako ova metoda nije sasvim precizna u otkrivanju oblika i strukture kamenih struktura, u ovom trenutku nije poznato radi li se o jednoj velikoj prostoriji poput poznatih dvorana ili pak o grupi manjih otvora koji su nastali za vrijeme gradnje.
Moguća nova dvorana nalazi se oko 15 do 17 metara iznad Velike galerije i dugačka je oko 30 metara. Zaštitne mjere kojima se ovaj arheološki lokalitet štiti od uništavanja ne dozvoljava kopanje ili miniranje unutrašnjosti piramide, pa je naučnicima preostalo tek da ovakvim metodama istražuju njene preostale tajne. Ipak, nadaju se da bi u budućnosti mogli dobiti dozvolu za bušenje prema pronađenom otvoru, te da bi minimalni otvor bio dovoljan za puštanje robota ili drona s kamerom koji bi mogao snimiti postoji li nešto značajno u ovoj praznini.
Pronalazak novog otvora u unutrašnjosti piramide nadovezuje se na lanjsko otkriće dvaju ‘hodnika’ pronađenih istom metodom na njenoj sjevernoj strani, pa postoji i teorija da Velika piramida skriva jedan sasvim nepoznati sistem ‘labirinta’ te kako su sve na ovaj način pronađene šupljine međusobno povezane.