EIB Global i Intesa Sanpaolo Banka BiH osvojili nagradu za društveno odgovorno finansiranje

Nagrada za kreditnu liniju preduzećima u BiH koja podstiče dugoročno zapošljavanje

0
235
Nagradom se odaje priznanje za inovativan doprinos operacije inkluzivnom i održivom razvoju

EIB Globalu je skupa s Intesa Sanpaolo Bankom BiH danas dodijeljena prestižna Uxolo nagrada za inovativnu kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća (SME) s dugoročnim uticajem na društvo.
Svečana dodjela nagrade održana je tokom Uxolo i TXF Global konferencije za finansije za razvoj i uticaj 2023. u Lisabonu. Žiri je među prijavama iz cijelog svijeta koje su podnesene 2022. godine odabrao pobjednike na osnovu zasluga u oblasti inovacije, uticaja i pionirskih rješenja na tržištima u nastajanju.
Podsticajni kredit za društveno odgovorno finansiranje, koji je prva razvila EIB 2020. godine ima za cilj pružanje podrške zapošljavanju mladih, jednakosti među spolovima i društveno inkluzivnim praksama u malim i srednjim preduzećima te srednje kapitaliziranim preduzećima. Ovaj inovativni model finansiranja podrazumijeva kombinaciju finansiranja EIB-a i mehanizma nagrađivanja kompanija koje ispune određene ciljeve u poboljšavanju vodstva, zapošljavanja i prilika za razvoj karijere za žene, mlade i osjetljive društvene grupe.
“Želimo se zahvaliti žiriju i našim partnerima u Intesa Sanpaolo Banci što su prepoznali važnost ovog društveno korisnog finansijskog proizvoda. Nagrada je dodatni dokaz naše predanosti da osiguramo pravedan i održiv razvoj kojim se stvaraju jednake prilike za svakoga. Ovim inovativnim modelom finansiranja koji smo prvi put pokrenuli na Zapadnom Balkanu namjeravamo riješiti problem nejednakosti na tržištu rada i podržati kompanije koje teže ka društvenoj odgovornosti. Kao banka EU posvećeni smo da obezbijedimo finansiranje i projekte od kojih podjednako imaju koristi sve zajednice”, kazala je Liliana Pavlova, potpredsjednica EIB-a zadužena za Zapadni Balkan.
“U Intesa Sanpaolo Banci vjerujemo u moć finansija da pokreću pozitivne promjene i ponosni smo što sarađujemo EIB Globalom na postizanju tih ciljeva. Ovom kreditnom linijom imamo za cilj da osnažimo poduzetnike i damo doprinos razvoju inkluzivnijeg i ravnopravnijeg poslovnog okruženja. Ova nagrada nas nadahnjuje da nastavimo ulagati napore u pružanje podrške razvoju i napretku Bosne i Hercegovine promoviranjem društvene odgovornosti i unapređivanjem opće dobrobiti našeg društva”, kazao je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH.
Uxolova nagrada predstavlja priznanje za ključan rad svih interesnih strana u finansijama za razvoj svih veličina širom svijeta.
“Izuzetno nam je drago što smo odabrali kreditnu liniju EIB Globala/Intesa Sanpaolo Banke za Uxolov Ugovor godine za 2022. s dimenzijom društveno odgovornog finansiranja. Provođenjem inovativnih elemenata na tradicionalnoj kreditnoj liniji, ovaj ugovor je uspio značajno pojačati uticaj i direktno doprinijeti društvenoj inkluziji svih rodova i omladine, kao i podržati jačanje ekonomske otpornosti i održivog rasta u Bosni i Hercegovini”, kazao je Sam McManus, direktor Uxolo Development Finance .
Uxolovi Ugovori godine za 2022. obuhvataju finansijske proizvode poput obveznica za zaštitu znamenitosti preko složenih spojenih finansijskih aplikacija, do inventivnih i uticajnih grantova i garancija.