EIB i Raiffeisen podržavaju SME kompanije i mlade ljude u BiH

Kredit od 25 miliona eura pomoći će u finansiranju malih i srednjih preduzeća koja posluju u BiH

0
942
Potpisivanje ugovora između Evropske investicione banke i Raiffeisena

Evropska investiciona banka (EIB) je ugovorila odobravanje kredita u iznosu 25 miliona eura prema Raiffeisen Leasing doo Sarajevo u svrhu podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća (SME) u ovoj zemlji.
Ugovor o puštanju prve tranše kredita u iznosu od 15 miliona eura danas u Sarajevu potpisali su Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank dd BiH i Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju.
“Raduje me što se potpisivanjem ovog ugovora nastavlja dugogodišnja uspješna saradnja Raiffeisen grupacije i Evropske investicione banke. Dogovorena transakcija u iznosu od 25 miliona eura će pored finansiranja značajnih investicijskih projekata u zemlji, omogućiti i finansiranje malih i srednjih projekata od suštinskog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta. Podrška projektima u oblasti zaštite okoliša, industrije, zdravstva i edukacije uz ovu kreditnu liniju ujedno odražava našu strategiju održivosti. Posvećeni smo održivom preduzetništvu, kao i ostvarenju ekonomskog uspjeha uspostavljanjem okvira održivog finansiranja“, izjavio je Dobnigg.
“Zadovoljstvo mi je što sam danas potpisao ugovor o kreditu kojim se podržavaju domaći mali i srednji poduzetnici kao i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit će takođe pomoći zapošljavanju mladih u zemlji, što direktno tretira krajnje uzroke potencijalne migracije mladih. Ovo je četvrta po redu kreditna linija koju potpisujemo sa Raiffeisen Leasing doo Sarajevo, što je samo nadogradnja veoma uspješne saradnje koja se godinama gradila između EIB-a i Raiffeisen grupacije u zemlji i u regionu Zapadnog Balkana. Potpisivanje se dešava u ključnom periodu za EIB u smislu njene posvećenosti Bosni i Hercegovini. Naime, u januaru 2019. godine, EIB će imenovati jednog službenika za ured u Sarajevu kako bi dalje proširili stepen evropske podrške BiH, te kako bi potakli rast, koheziju i povezanost unutar zemlje i cijelog regiona“, izjavio je Rivellini.
Saradnja između EIB-a i Raiffeisen grupacije u BiH datira od 2005. godine. Od tada, EIB je plasirao šest kredita prema Raiffeisen grupaciji u BiH u iznosu od 130 miliona eura. EIB je podržao kreditiranje SME u ovoj zemlji putem brojnih lokalnih banaka i to u ukupnom iznosu od 710 miliona eura pod povoljnim uslovima. Ova podrška je i dalje od ključnog značaja u pomaganju SME i srednjekapitaliziranim preduzećima (MidCap) da prevladaju izazovne finansijske i ekonomske uslove u regionu.
Od početka ovih aktivnosti u BiH, EIB je odobrio više od 2,4 milijarde eura finansijske podrške raznim privrednim sektorima, posebno u smislu podrške investicijama u sektore transporta i SME, ali takođe i u sektore vodovoda i kanalizacije, energije i zdravstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here