EIB odobrio 340 miliona eura za nastavak radova na sjevernom dijelu Koridora 5c u BiH

0
397
Dionica autoceste Poprikuše - Medakovo duga je 36 km

Evropska investicijska banka (EIB) obezbijedila je 340 miliona eura za izgradnju 36 kilometara duge dionice Poprikuše-Medakovo na Koridoru 5c. Riječ je o projektu infrastrukturnog povezivanja od ključne važnosti za zemlju, a svojim bespovratnim sredstvima potpomaže ga i Evropska unija, kao i EBRD. Ta će investicija u Bosni i Hercegovini otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje i poslovanje, a pridonijet će i regionalnoj integraciji.
S novih 340 miliona eura izdvojenih za Koridor 5c, EIB nastavlja s podrškom za ovaj ključni pravac unutar panevropske mreže, kojim se luka Ploče u Hrvatskoj preko Bosne i Hercegovine povezuje s Mađarskom. Banka EU-a do danas je osigurala milijardu eura za izgradnju 155 km autoceste duž dionice koridora koja prolazi kroz BiH. Očekuje se da će ova moderna prometna mreža olakšati svakodnevna putovanja za 1,5 miliona građana, pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa i regionalnoj saradnji.
Kao dio specijalnih mjera donesenih radi odgovora na Covid-19, EIB će povećati finansiranje kako bi pokrio 90% ukupnih troškova i tako pridonio napredovanju provedbe projekta.
Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a zadužena za zapadni Balkan, kazala je da će ova transakcija pomoći otvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje i podržati oporavak BiH nakon pandemije Covid-19, kao i integraciju s regionalnim tržištem i tržištem EU-a.
Ambasador Johann Sattler, šef delegacije i specijalni predstavnik EU-a u BiH, izjavio je da će investicija EIB-a pomoći da se približimo cilju iz Ekonomsko-investicijskog plana za Zapadni Balkan, a to je dovršenje 75% Koridora 5c do 2024. godine.
“Kao najveći donator sredstava za Koridor 5c, Evropska unija izdvojila je više od 200 miliona eura za izgradnju 11 poddionica Koridora 5c u BiH i tako nadopunila zajmove EIB-a. Zahvaljujući tome, građani BiH bit će bolje povezani ne samo unutar zemlje, već i s ostatkom Evrope”, kazao je Sattler.
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, naglasio je važnost ovog sporazuma za teritorij Bosne i Hercegovine, kao i njegov državni i regionalni značaj s obzirom na razvoj moderne infrastrukture, povećanu sigurnost i kapacitet autocesta.
“Svaki projekt povezan s izgradnjom autoceste na Koridoru 5c od velike je važnosti i svaki kilometar za nas predstavlja korak bliže Evropi. Zbog toga će ovaj sporazum, uz njegovu finansijsku vrijednost, pozitivno utjecati na naše građane koji će dobiti pristup 35 kilometara dugoj novoj autocesti na dionici Poprikuše-Medakovo”, kazao je Bevanda.