EK predstavila covid pasoš za lakše putovanje unutar Unije

Takozvani Zeleni certifikat će predstavljati dokaz da je osoba vakcinisana, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na Covid-19

0
1196
Lakše kretanje unutar Unije uz digitalni zeleni certifikat

Evropska komisija predložila je Evropskom parlamentu uredbu o uvođenju potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije.
Takozvani Zeleni certifikat će predstavljati dokaz da je osoba vakcinisana, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na Covid-19. Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku, sadržavat će kod za očitavanje koji će osigurati autentičnost i provjerljivost, no bez mogućnosti dijeljenja informacija kako bi se maksimalno poštivao GDPR, saopćeno je na konferenciji za novinare, prenosi Poslovni.hr.
Također, potvrde neće biti uvjet za putovanje i ne smiju biti diskriminatorne, a na njima mogu biti samo nužni podaci. Isto tako, potvrde će vrijediti samo dok traje pandemija, a cilj je da se ‘covid-pasoši’ uspostave do sredine juna.
Komisija traži da uvođenje Zelenog certifikata bude kroz uredbu, kako bi bilo obavezno za sve zemlje članice, a sve mora dobiti i zeleno svjetlo Parlamenta.
Nositelji Digitalnog zelenog certifikata, građani EU i trećih zemalja, bit će izuzeti od restrikcija kao što su testiranje prilom ulaska u zemlju ili karantena, a zemlje članice koje će i dalje tražiti te restrikcije od nositelja Zelenog certifikata, morat će to prijaviti EK i opravdati svoju odluku. Prema podacima Komisije, dosad se vakcinisalo samo 3,5 posto stanovništva Evropske unije.
Radi se o mjeri koja je namijenjena spašavanju turizma u EU.