Energetski projekti u FBiH mogli bi dobiti i dio grant sredstava EBRD-a

0
192
Federalni premijer Nikšić i ministar Lakić s predstavnicima EBRD-a

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje je predvodila generalna direktorica EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe. Sastanku su prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl.
U fokusu sastanka su bili projekti izgradnje autoputa, zelene energije, kao i druge reformske projekte koje Federacija BiH provodi uz podršku EBRD-a.
Kada je riječ o aktuelnim projektima u oblasti putne infrastrukture, a koji se u Federaciji BiH realiziraju uz podršku ove međunarodne finansijske institucije, fokus je bio na izgradnji dionica Koridora 5c.
Tokom susreta razgovarano je i o projektima iz energetskog sektora s fokusom na obnovljive izvore energije. Ukazano je na potencijale koje ovi projekti donose, a koji se prije svega ogledaju u povećanju interesa investitora, ali i odobravanju sredstava podrške. Istaknuta je i mogućnost da kreditna sredstva za projekte budu praćena određenim udjelom grant sredstava EBRD-a, kojim prethode kvalitetni ažurirani, ali i ambiciozni akcioni planovi u oblasti klimatskih promjena, a na kojima Federacija BiH radi.
Premijer Nikšić goste je upoznao sa opredjeljenjem Vlade FBiH na provođenju refomskih projekata, te da je nakon jučerašnjeg usvajanja Izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za ovu godinu, Vlada Federacije usmjerena na provođenje fiskalne reforme. Dodao je da prvi put lokalne vlasti iskazuju interes za projekte zelene energije, te da je data podrška javnom energetskom sektoru za nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije.
Sagovornici su iskazali obostranu spremnost za nastavak saradnje na postojećim, ali i novim projektima u ovim oblastima, značajnim za razvoj Federacije BiH.