Energoinvest otvorio Blum Lab akcelerator novih tehnoloških znanja

0
1252
Prihodi Energoinvesta u prvih šest mjeseci 2023. iznosili su oko 119 miliona KM, rast za 26 posto

Sarajevski Energoinvest je sa partnerima iz CityOS fondacije danas predstavio projekt iz domena naprednih tehnologija te otvorio Blum Lab koji se nalazi u prostorijama njihove zgrade.
“To je inkubator i akcelerator novih tehnoloških znanja, tehnologije i profesionalnih vještina i predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Projekt je nastao na bazi ugovora između Energoinvesta i Fondacije CityOS”, kazala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.
Osnivač CityOS fondacije Ceco Gaković je kazao da je Blum Lab kombinacija laboratorija za razvoj, prostora za obuku u najnovijim tehnologijama, kao i mjesto koje okuplja najbolje i najtalentovanije mlade iz Sarajeva i šire.
Radi se o skupu tehnologije koju čine platforma Smart City ili pametni grad, a koja se može primijeniti u mnogim kompleksnim sistemima. To uključuje racionalizaciju i upravljanje gradskim sistemima, kao što su električna energija i njena primjena u pametnim zgradama.
Blum Lab nosi ime Emerika Bluma, osnivača Energoinvesta pod čijim je vodstvom napravljen prvi kompjuterski centar u regionu još davne 1966. i prvi kompjuter IRIS 1984. Energoinvest je pod Blumovim vodstvom napravio najveći dalekovod u SAD, najveću branu u Africi, 164 elektrane, postavio 60.000 km dalekovoda i 7.300 trafostanica, napravio 400 fabrika i mnogih drugih postrojenja od Meksika do Japana, u ukupno 105 zemalja širom svijeta.