Energoinvest otvorio Blum Lab akcelerator novih tehnoloških znanja

0
1170
Energoinvest Sarajevo dobit će 2 miliona KM za plaćanje takse ruskom Gasprom exportu

Sarajevski Energoinvest je sa partnerima iz CityOS fondacije danas predstavio projekt iz domena naprednih tehnologija te otvorio Blum Lab koji se nalazi u prostorijama njihove zgrade.
“To je inkubator i akcelerator novih tehnoloških znanja, tehnologije i profesionalnih vještina i predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Projekt je nastao na bazi ugovora između Energoinvesta i Fondacije CityOS”, kazala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.
Osnivač CityOS fondacije Ceco Gaković je kazao da je Blum Lab kombinacija laboratorija za razvoj, prostora za obuku u najnovijim tehnologijama, kao i mjesto koje okuplja najbolje i najtalentovanije mlade iz Sarajeva i šire.
Radi se o skupu tehnologije koju čine platforma Smart City ili pametni grad, a koja se može primijeniti u mnogim kompleksnim sistemima. To uključuje racionalizaciju i upravljanje gradskim sistemima, kao što su električna energija i njena primjena u pametnim zgradama.
Blum Lab nosi ime Emerika Bluma, osnivača Energoinvesta pod čijim je vodstvom napravljen prvi kompjuterski centar u regionu još davne 1966. i prvi kompjuter IRIS 1984. Energoinvest je pod Blumovim vodstvom napravio najveći dalekovod u SAD, najveću branu u Africi, 164 elektrane, postavio 60.000 km dalekovoda i 7.300 trafostanica, napravio 400 fabrika i mnogih drugih postrojenja od Meksika do Japana, u ukupno 105 zemalja širom svijeta.