EBRD: Privatizacija Komercijalne banke biće vrlo brzo

0
1249
Privatizacija Komercijalne banke Srbije biće okončana krajem ove godine

Privatizacija beogradske Komercijalne banke desiće se vrlo brzo, izjavila je direktorica finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Aleksandra Vukosavljević.
“EBRD, kao manjinski akcionar Komercijalne banke, ostaje posvećena cilju, zajedno sa ostalim akcionarima, da se banka privatizuje. Verujem da ćete svi biti iznenađeni koliko će brzo da bude objavljen početak privatizacije Komercijalne banke”, rekla je ona na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze, ali nije navela više detalja.
Prema njenim riječima, EBRD se zalaže da se privatizacija Komercijalne banke obavi preko tržišta kapitala, odnosno berze, ali da nije sigurna da će do toga doći, jer kao manjinski akcionar nema instrumente da na to prisili većinskog akcionara, odnosno državu Srbiju koja je vlasnik 41,74 odsto kapitala Komercijalne banke a EBRD ima udio od 24,43 odsto.
Vukosavljević je kazala da je privatizacija banke odlagana 10 godina iz raznih razloga, prije svega zbog situacije na tržištu, ali je istakla da je u međuvremenu banka prošla kroz restrukturiranje, ojačan je standard koroprativnog upravljanja i proces upravljanja rizicima, prenosi Beta.