Intesa Sanpaolo: Neto dobiti u trećem kvartalu 650 miliona eura

0
1372
Poslovni prihodi Intesa Sanpaolo Banke porasli su 0,9% u odnosu na prvo polugodište lani

Italijanska banka Intese Sanpaolo je treći ovogodišnji kvartal zaključila s neto dobiti od 650 miliona eura dok je u istom periodu lani neto dobit iznosila 628 miliona eura, navedeno je u izvještaju banke.
Kada se isključi utjecaj kupovine Veneto Bance i Banco Popolare di Vicenza, Intesina neto dobit iznosila je 731 milion eura.
Intesa je, naime, pristala u junu za jedan euro preuzeti zdravu imovinu dvije banke pod uvjetom da preuzimanje ne šteti njenim kapitalnim pokazateljima i politici isplate dividendi. Kako bi se neutralizirao utjecaj njihove kupovine, Intesa je od države primila kapitalnu injekciju od 3,5 milijardi eura, navodi Reuters.
Operativni prihodi Intesa banke iznosili su u trećem ovogodišnjem tromjesečju 4,17 milijardi eura i bili su gotovo isti kao i u trećem kvartalu prošle godine. Pritom su neto prihodi od kamata pali za 2,7 posto, na 1,81 milijardu eura.
Međutim, neto prihodi od naknada i provizija narasli su na 1,95 milijardi eura, što je za 11 posto više nego u istom periodu lani.
Iz banke su ujedno najavili da će u četvrtom tromjesečju knjižiti neto kapitalni prihod od oko 800 miliona eura vezano za prodaju platforme za ulaganja Allfunds.
Stopa adekvatnosti kapitala na kraju septembra iznosila je 13,4 posto i bila je viša za pola postotnog boda nego na kraju prošle godine.
Iz banke su potvrdili da će isplatiti ukupno 10 milijardi eura u gotovini za dividende za četverogodišnje razdoblje od 2014. do 2017. godine.