EPBiH: Ako se prihvate zahtjevi rudara, struja će poskupjeti za 15%

0
333
EPBiH je lani ostvarila neto dobit od 6,15 miliona KM u odnosu na 12,33 miliona KM iz 2021. godine

Elektroprivreda BiH upozorila je da bi podlijeganjem ucjenama i pritiscima u vezi s viškom uposlenih u rudnicima i prihvatanje zahtjeva sindikata, značilo udar na potrošače električne energije, posebno domaćinstva.
U saopćenju EPBiH se navodi da je odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način te insistiranje na zadržavanju u radnom odnosu i viška administrativnog, režijskog i rukovodnog osoblja u periodu dužem od planom predviđenog, put do neminovnog povećanja cijene električne energije za minimalno 15 posto.
Za provedbu zahtjeva koji je dostavljen Vladi FBiH i JP Elektroprivreda BiH neophodno je iznalaženje dodatnih blizu 60 miliona KM na godišnjem nivou za sve rudnike koncerna, navode iz ove kompanije.
“Posmatrano sa stanovišta poslovanja rudnika s kontinuiranim povećanjem gubitaka i neizmirenih obaveza, jedini mogući način osiguranja nedostajućih sredstava jeste povećanje cijene uglja od 25 do 30 posto, koje posljedično vodi do značajnog poskupljenja proizvodnje električne energije iz ovog energenta i dodatnih finansijskih izdataka za građane”, navode iz EPBiH.
Da drugi način iznalaženja sredstava za ispunjavanje zahtjeva Sindikata izuzev poskupljenja električne energije za 15 posto ne postoji, potvrđuju podaci o poslovanju rudnika izdvojeni za prva tri mjeseca ove godine.
“Za ovaj period planiran je prihod u iznosu 77,9 miliona KM, a ostvareno je 63,9 miliona KM. Ostvareni prihod od prodaje uglja termoelektranama manji je za 10 miliona KM u odnosu na planirani. Za plate i ostala lična primanja uposlenika isplaćeno je 48,3 miliona KM, što je čak za 43,3 posto više od plana. U ovom periodu rudnici koncerna poslovali su s gubitkom u iznosu 16,6 miliona KM i gotovo je identičan povećanju troškova plata i ostalih ličnih primanja. Ukoliko ovakav trend bude nastavljen, gubitak na kraju godine iznosio bi 67 miliona KM, a troškovi povećanja plata cca 58,4 miliona KM”, saopćeno je iz EPBiH.
Poskupljenje električne energije do kojeg bi došlo ispunjavanjem zahtjeva Sindikata radnika rudnika FBiH može se izbjeći samo odustajanjem od ucjena i pritisaka, vraćanjem dijaloga i odgovornim pristupom svih strana uključenih u restrukturiranje rudnika, procesa koji nije pitanje volje ili izbora, već obaveza BiH u vezi s provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe, poručili su iz EPBiH.