EPBiH: Rudnici prave milionske gubitke, nužna reorganizacija ili stečaj

0
327
Elektroprivreda BiH će dati dodatna sponzorska sredstava Košarkaškom savezu BiH

Kompanija Elektroprivreda BiH, kao vladajuće društvo Koncerna EPBiH, redovno izmiruje svoje obaveze prema rudnicima, a razloge za neisplaćivanje plaća treba tražiti u činjenici da rudnici iz Koncerna ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode.
Ovo je saopćeno iz Elektroprivrede BiH, nakon što su rudari Kreke jutros stupili u generalni štrajk, a u poslijepodnevnim satima ga prekinuli jer su Uprava rudnika i EPBiH ispunili njihova tri zahtjeva.
Iz EPBiH su naveli da je proces reorganizacije rudnika pokrenut s ciljem osiguranja njihovog ekonomski održivog poslovanja, ali da nailazi na velike otpore i protivljenja od strane rudnika i manifestuje se kroz obustave rada.
“Zahtjevi sindikata rudnika često nemaju karakter sindikalnih aktivnosti. Reorganizacija rudnika je odgovoran proces i njena potpuna provedba zahtijeva punu angažovanost svih uposlenih u Koncernu EPBiH. U slučaju opstruiranja i neprovođenja ovog procesa, jedina opcija jeste stečaj”, saopćili su iz Elektroprivrede BiH.
Iz ove kompanije navode da su, prema preliminarnim podacima s kraja 2020. godine, ukupne obaveze rudnika iznosile 920 miliona KM, od čega se skoro 495 miliona KM odnosi na dugove prema državi.
“Prošlu godinu rudnici su okončali sa ukupnim gubitkom u iznosu od 79 miliona KM. I pored više od pola milijarde KM, koliko je EBiH uložila u rudnike, nije osigurano njihovo ekonomski održivo poslovanje. Proces reorganizacije mora biti sveobuhvatan uključujući reorganizaciju i optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću”, upozorili su iz JP Elektroprivreda BiH.