EU donirala 14 vozila fitosanitarnim inspektorima u FBiH

0
251
Sattler uručio donaciju od 14 vozila u vrijednosti od preko 200.000 eura

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agenciji za sigurnost hrane BiH danas je u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler uručio donaciju od 14 vozila u vrijednosti od preko 200.000 eura.
Vozila su dio su ukupne podrške Evropske unije u jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naveo je da je sigurnost hrane u BiH obaveza federalnog, državnog, ali i drugih nivoa vlasti.
“Osim zbog zaštite naših potrošača, moramo dokazati kvalitet naših proizvoda kroz zakonodavni okvir kako bi omogućili njihov izvoz u EU i druge zemlje”, kazao je ministar Dedić.
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović poručio je da će donirana vozila omogućiti inspektorima bolju graničnu kontrolu ali i efikasniji unutrašnji fitosanitarni nadzor.
Sattler je danas iskazao zadovoljstvo zbog uručenja vozila ovim institucijama, podsjetivši da je prije nekoliko sedmica uručio 14 vozila institucijama RS-a.
“Ovo je izuzetno važno jer zaštitom bilja štitimo svoje živote, a osiguravanjem zdrave hrane činimo naš lanac snabdijevanja stabilnim”, poručio je Sattler.
Na današnjoj ceremoniji je naglašeno da će ta podrška doprinijeti i jačanju kapaciteta spomenutih službi za potrebe usklađivanja s pravilima i standardima Evropske unije.